Matkamme viimeiseen paikkaan, Bostonin alueelle, saavuimme auringon jo laskeuduttua kiitospäivän alkuiltana. Asetuimme hotelliin Cambridgen puolelle ja ryhdyimme Amerikan ylilennnon jälkeen etsiä ruokapaikkaa noin kello kuuden aikoihin, mutta esimerkiksi hotellimme edessä oleva iso kauppakeskus ja kaikki sen ravintolat olivat kiinni. Missään ei näkynyt ihmisiä eikä kaduilla liikkunut kuin jokunen auto silloin tällöin. Pienen kävelylenkin jälkeen jouduimme kyselemään hotellistamme, olisiko missään mitään ravintolaa auki. Yksi löytyi MIT-yliopiston vierestä ja saimme päivän ensimmäisen ateriamme. Kaikki kuitenkin muuttui puoliltaöin, sillä kauppakeskus avasi silloin ovensa ja käynnistyi “Midnight Madness”, tapahtuma, joka avaa Yhdysvalloissa kiitospäivän jälkeisenä “Black Fridayna” joulusesongin.
Yhtäkkiä kadut olivat täynnä ihmisiä, kauppa jatkui mustan perjantain iltaan hurjin alennuksin ja pitihän meidänkin käydä ottamassa osuutemme irti tästä huvista. Monet suuret liikkeet avasivat ovensa jo kiitospäivän iltana kello 20 ja pitivät ovensa auki täyden vuorokauden. Ei ihme, että Black Friday on Yhdysvalloissa viime vuosina ollut selvästi vilkkain kauppapäivä. Oheinen kuva on ihmisjoukoista Bostonin keskustan Quincy Market -kauppahallin edustalta keskellä “mustaa perjantaita”. Huh huh!
Täältä alkoi Yhdysvallat synnyttänyt vallankumous
Black Fridayn kauppakierroksemme jälkeen läksimme kävelylenkille, jonka ytimenä oli suosittu kävelyreitti nimeltä Freedom Trail. Sen alkupisteenä oikealta tuntuu Bunker Hill Charlestownin kaupunginosassa, sillä juuri tuolla mäellä amerikkalaiset siirtolaiset ensimmäisen kerran 17.6.1775 kokosivat oman sotajoukkonsa ja ryhtyivät taistelemaan vapautensa puolesta englantilaisia siirtomaaherroja – “tyranneja”, kuten mäen eräät tekstit kertovat – vastaan. Ensimmäinen taistelu päättyi vielä englantilaisten joukkojen voittoon, vaikka mäellä olevia joukko oheisen patsaan eversti William Prescottin johdolla saikin hengiltä puolet englantilaisista. Tästä alkoi vallankumous, ja 3.7.1775 Cambridge Common -puiston paikalla joukot otti komentoonsa George Washington, josta tuli runsaan vuoden kuluttua Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti. Jo ennen näitä taisteluja Boston oli Yhdysvaltojen vapauden kehto, siellä kun “Sons of Liberty” järjesti jo vuonna 1773 protestitapahtuman Boston Tea Party.
Boston on yksi vanhimpia Yhdysvaltain siirtokuntia, minkä vuoksi sieltä löytyy paljon sellaista vanhaa, mitä ei esimerkiksi Suomesta juuri löydy. Yksi näistä on Boston Common, Amerikan vanhin julkinen puisto, joka aloitti toimintansa jo vuonna 1634. Tämä melko laaja ja eräällä tapaa Lonton Hyde Parkia muistuttava puisto on mukava henkireikä aivan Bostonin keskustan alueella. Black Friday on useimmilla työpaikoilla annettu vapaapäiväksi, mikä yhdessä kauniin ilman kanssa houkuttelivat puistoon nytkin paljon ihmisiä liikkumaan perheinä. Puistossa oli vielä viimeisiä jälkiä syksystä, vaikka useimmat puut olivatkin jo menettäneet lehtensä ja puistoon oli avattu yleinen luistelukenttä.
Boston ja Cambridge ovat sillä tavoin poikkeavia Yhdysvaltain kaupunkeja, että niissä näkee ihmisiä erittäin paljon lenkkeilemässä ja ajelemassa polkupyörillä joka puolella kaupunkeja. Keskeinen syy tähän on varmaan sillä, että kaupungeissa on paljon nuoria opiskelijoita, mutta myös joka puolelle ulottuvilla kunnollisilla jalkakäytävillä ja kevyen liikenteen väylillä. Kaupunkien välissä mereen laskeva Charles-joki on myös yksi liikkumaan houkutteleva syy: joen molemmin puolin kulkee pitkät matkat kevyen liikenteen väyliä ja puistoalueita. Näkymät joen yli ovat mukavat mihin aikaan tahansa, kun vielä molemmin puolin on pilvenpiirtäjien lisäksi pääosin matalia, aika eurooppalaistyyppisiä rakennuksia.
Yhdysvaltain sivistyksen ytimessä
Bostonin metropolialueella (Greater Boston) asuu 4,6 miljoonaa ihmistä ja se on metropolialueena bruttokansantuotteella mitaten maailmassa kahdenneksitoista suurin. Bostonin alue on myös yksi maailman johtavista korkean koulutuksen paikoista maailmassa ja monella tapaa amerikkalaisen sivistyksen kehto. Koko Yhdysvaltain vanhin yliopisto Harvad University perustettiin jo vuonna 1636, neljä vuotta ennen kuin alkuaan Turkuun perustettiin nykyinen Helsingin Yliopisto. Harvard on monissa rankkauksissa koko maailman yliopistojen ykkönen, jossa on opiskellut ainakin kahdeksan Yhdysvaltain presidenttiä ja jonka opettajina tai oppilaina on ollut ainakin 75 Nobel-palkinnon saajaa. Harvardin alue muistuttaa katukuvaltaan monessa suhteessa englantilaisia kaupunkeja, ovathan alueen alkuperäiset asukkaatkin sieltä lähtöisin ja monet rakennukset satoja vuosia vanhoja. Keskeinen paikka on kuvan Harvard Square yliopiston päärakennuksen edessä.
Toinen merkittävä Cambridgen yliopisto on Massachusetts Institute of Technology eli lyhyesti MIT, joka perustettiin 1861 erityisesti insinööritieteiden tutkimusta ja ylempää koulutusta tarjomaan eurooppalaisten esikuviensa tapaan. MIT on Harvardin tapaan yksi maailman johtavista yliopistoista, josta on nimetty muun muassa 78 Nobelin palkinnon saajaa. Nykyisin tässä yksityisessä yliopistossa on maailman johtavia teknologian ja teknologiaan liittyviä laboratorioita, kuten MIT Media Lab sekä opetusaloina teknologian lisäksi politiikka, taloustiede ja liikkeenjohto, josta vastaa oheisen kuvan MIT Sloan School of Management.
Kuvautin itseni tämän rakennuksen edessä, sillä käytyäni siellä erään johtamiskurssin 1990-luvun lopulla kurssin johtajana toiminut professori Jack Rockart antoi minullekin luvan käyttää nimeni yhteydessä titteliä “MIT Graduate” 🙂
Käytännössä voin kuitenkin sanoa oppineeni Pohjois-Amerikasta, amerikkalaisuudesta ja molempien valtavasta monipuolisuudesta nyt päättyvällä Great American Road Trip 2012 -matkallani erittäin paljon sellaista, mitä ei missään koulussa tai yliopistossa voi oppia. Se oppi tulee vain kulkemalla autolla mantereen eri puolille ja tapaamalla ihmisiä. Jos siis haluat oppia tämän mantereen asioita, lähde sinäkin pitkälle automatkalle!
Kiitokset Lassi, ja Hauskaa Joulua sinullekin. Ilmoittelehan, kun oma Road Trip lähtee liikkeelle 🙂
Itse tuskin enää teen tällaista liki kuusiviikkoista matkaa Amerikoissa, mutta lyhyempiä automatkoja varmaankin. Autolla matkustamisessa on paljon sellaisia etuja, mitä pelkästään lentäen ei voi saada.
t. Vesa
Kiitos mielenkiintoisesta matkablogista (niiden lukeminen on harrastukseni). Hyviä kuvia ja mukavasti historian factatietoja siinä seassa. Mukavaa paluuta Suomeen ja iloista Joulua Teille.
PS Kyllä minäkin vielä ainakin kerran lähden omalle Road Tripille….
Lassi