Valikko Sulje

ESTA, GPS ja pikkukertomus lentomuutoksesta

Yhdysvaltoihin tarvitaan ESTA

Matkamme alkuun on tätä kirjoitettaessa vajaat kaksi viikkoa, ja on aika tehdä viimeisiä valmisteluja matkaa varten. Kun edellisestä Yhdysvaltain matkasta on aikaa jo kolme vuotta, silloiset ESTA-lupamme ovat jo vanhentuneet ja pitää hakea uudet. ESTA eli Electronic System for Travel Authorization on maahan mennessä välttämätön, mutta ei takaa maahanpääsyä.

Suomi on EU-maana yksi harvoista maista, joista Yhdysvaltoihin matkustettaessa ei tarvitse enää viisumia, mutta ihan tavallisena matkaajana ESTA on likimain yhtä vaivalloinen. Kyse on “tiukentuneista turvallisuusmääräyksistä”, joiden mukaisesti viisumivapauteen (Visa Waiver Program) pyrkivän on täytettävä lomakkeita netissä ja niistä maksetaan yhteensä 14 dollari per henkilö. Tässä kohdin on syytä myös todeta, että ESTAn saa nimenomaan tuolla hinnalla suoraan viranomaisten ylläpitämästä nettiosoitteesta https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Monet bulvaanit tarjoavat myös ESTA:n hakua, minkä voi todeta googlaamalla hakusanalla “ESTA” – hinnat vain voivat olla moninkertaiset. Jos siis ESTAa tarvitset, käytä tuota oikeaa nettiosoitetta.

Valmistautuminen navigointiin

Aika olennaista on tietysti löytää matkalla perille haluttuihin paikkoihin, mikä vielä muutama vuosi sitten olisi tarkoittanut perinteisten karttojen ostamista, mutta GPS-navigaattoreiden aikakaudella paperiset kartat tuntuvat turhilta. Jo hankitut kirjat Road Trip USA ja Lonely Planet Canada antavat kyllä riittävästi tietoa ja kaupunkien pikkukarttoja matkan yksityiskohtien suunnittelua varten.

Nykyisin monissa vuokra-autoissa on sisäänrakennetut navigaattorit ilman eri korvausta, mutta meidän matkaamme ajatellen edullisin auto Hertz-autovuokraamosta ei navigaattoria näyttänyt sisältävän. Erillisen navigaattorin vuokrahinta olisi koko matkalta päätynyt 180 dollariin, jolla hinnalla voi jo ostaakin itselleen ihan hyvän navigaattorin.

Ensimmäisenä varotoimena latasin siis Nokia Lumiaan niiden Kanadan ja Yhdysvaltain osavaltioiden kartat, joissa suunnittelemme matkaavamme – kätevää, ja ilmaista.

gps navigatorMutta Nokia Lumia ei välttämättä ole autossa aina se kätevin navigaattori, joten seuraavaksi piti harkita autonavigaattorin hankintaa. Onneksi tyttärellä on matkamme ajaksi lainaksi joutava TomTomin navigaattori, jossa ei kuitenkaan ollut Pohjois-Amerikan karttoja valmiina. Noiden karttojen päivitys Suomesta ostettuun navigaattoriin ei ole ihan ongelmatonta, sillä navigaattorin perusmuisti ei riittänyt Euroopan ja Pohjois-Amerikan kartoille. TomTomin sivuilta voi ostaa tuollaiset kartat valmiiksi muistikortilla, mutta toimitusaika on useita päiviä. Niinpä ostimme navigaattoriin lisämuistin Gigantista ja sille kartat päivittyivät runsaassa tunnissa (!)

Pikkukertomus lentomuutoksista ja matkavakuutuksista

Ensimmäinen yllätyskin jo tuli matkaamme liittyen ennen kuin olemme edes matkaa aloittanee. Aikaisemmin olen kertonut, että varasimme paluulennon Los Angelesista Bostoniin jo elokuussa, lento nimittäin osuu kiitospäivälle ja arvelimme silloin olevan muitakin matkustajia runsaasti liikkeellä. Lentoon tuli muutosilmoituksia, ja sen seurauksena käytimme useita tunteja selvitellen vaihtoehtoja, mutta lopulta koko ajankäyttö osoittautui turhaksi: hyväksyimme nimittäin nettivaraamon antama muutetun ajan. Pieni kertomus lentoyhtiöiden ja osin myös matkavakuutusten mahdollisuuksista lienee kuitenkin paikallaan.

Nettivaraamo oli jo elokuun lopulla ilmoittanut joidenkin minuuttien aikataulun muutoksista, mutta viimeisin aikataulun muutosilmoitus tuli 23.9, eikä muutos tuntunut ollenkaan hyvältä. Olimme nimittäin varanneet lennon, jonka piti lähteä hiukan puolenpäivän jälkeen, mutta nyt lähdön ilmoitettiin siirtyneen aamuseitsemäksi. Se voi olla aika epämiellyttävää Los Angelesin kansainvälisellä lentoasemalla, jossa olemme joskus jonotelleet kansainväliselle lennolle kolmisen tuntia. Auton luovutus ennen aamulentoa ja mahdolliset jonot eivät tuntuneet houkuttelevalta, ja ryhdyimme selvittelemään vaihtoehtoja, joita ei tuntunut alkuun olevan ollenkaan.

Olimme tietysti varanneet ja maksaneet jo elokuussa edulliset lennot, mikä tarkoittaa periaatteessa sitä, että varausta ei voi jälkikäteen muuttaa. Viimeisintä aikataulumuutosta katsellessamme huomasimme, että American Airlines oli todellisuudessa peruuttanut alkuperäisen lentomme, mikä antoi uusia mahdollisuuksia. Muutamien tuntien sähköpostivaihdon jälkeen lentomme nettivaraamo CheapAir.com myönsi lennon peruutuksen ja ilmoitti meillä olevan erilaisia vaihtoehtoja: A) hyväksymme muuttuneen aikataulun, B) otamme A&A:lta toisen lennon – ainoa vaihtoehto olisi ollut myöhään kiitospäivän iltana lähtevä aito “red eyes flight” eli lyhyt yö lentokoneessa – tai C) haemme peruutuksesta korvauksen ja varaamme uuden lennon kokonaan toiselta lentoyhtiöltä.

Lennon peruutuksesta aiheutuva korvaus olisi voitu ottaa lentoyhtiöltä tai vakuutusyhtiöltämme. Tässä kohdin mukaan tulee OP-Pohjolan VISA-korttini, johon sisältyy syyskuun 2012 alusta korvaus mistä tahansa matkan peruutuksesta, jota mikään normaali matkavakuutus ei sisällä. Yksittäin varattuja lentoja eivät myöskään matkatoimistojen vakuutukset korvaa. Selvitimme OP-Pohjolalta, miten korvauksen voisi saada ja periaatteessa se on yksinkertaista: vahinkoilmoitus ja 80% hinnasta kattava korvaus napsahtaa kortille – menetyksemme olisi siis ollut 20% varaushinnasta eli noin sata dollaria.

Ennen päätöstä selvitimme myös, mitä lentovaihtoehtoja olisi ollut tarjolla mukavampaa matka-aikaa ajatellen. Olisimme ehkä saaneet toiselta lentoyhtiöltä suunnilleen alkuperäisen lentomme hintaan ja samoilla aikatauluilla lennot, mutta päädyimme kuitenkin ottamaa vastaan ehdotetun aiktataulumuutoksen epämukavuuksineen, mutta säästäen sata dollaria. Saa nähdä, miten epämukava tuo aamulähtö lopulta on!

Posted in Autolla Amerikan halki 2012, Matka-blogi

Related Posts