Yövyimme pari yötä Grand Canyon kansallispuiston vieressä, vain muutaman kilometrin päässä kanjonista. Tulimme kansallispuiston alueelle sen itäpäästä, joten käytännössä jouduimme ajamaan autolla puistoalueen henkilöautolla ajettavissa olevan osan läpi, mikä tarjosi jo kauniina iltana ensivilkaisun itse kanjoniin.
Olen monta maailman “ihmettä” nähnyt, mutta Grand Canyonin ensinäkymä säväytti mahtavuudellaan lujempaa kuin yksikään muu – esimerkiksi Iso Valliriutta, Serengeti, Machu Piccu, Gizan pyramidit tai Burj Khalifan näköalatasanne Dubaissa eivät vastaavaa elämystä synnyttäneet. Tietämättä mitä odottaa, poikkesimme lyhyesti ensinäkymiä saamaan Grandview Pointiin, jossa muutaman metrin päässä oleva kanjonin reuna tulee aivan yllättäen näkyviin sankasta mäntymetsästä. Sävähdys on suuri, kun Grandview Pointissa on vain muutaman metrin levyinen ja kymmenkunta metriä pitkä kieleke, jonka alla kanjonin seinä putoaa useita satoja metrejä pystysuoraan. Grand Canyonin yli puolitoistakilometrinen syvyys, tällä kohdin noin 15 kilometrin leveys ja värien kirjo ilta-aurinkossa on todellinen vau-elämys, jota mistään kuvista ei pysty oikein edes kuvittelemaan.
Valokuvia tuli illan ja seuraavan päivän aikana eri kohdista yli 200 ja panoraamojakin kymmenkunta, mikä teki kuvien valinnan tähän juttuun vaikeaksi; yllä olevan noin 150 asteen panoraaman nappasin laajakulmalinssinä useana otoksena seuraavana päivänä vähän antamaan kuvaa lähinnä Grand Canyonin laajuudesta.
Kuten moni tietää, Grand Canyon on Colorado-joen synnyttämä yli 300 kilometriä pitkä kanjoni, jonka reunat ovat Grand Canyonin luonnonpuiston kohdalla noin 2100-2400 metrissä ja itse joki tästä noin mailia eli 1 600 metriä alempana reunojen etäisyyden vaihdellessa välillä 8 – 24 kilometriä. Kanjoni on leveydestään huolimatta niin jyrkkä lähellä jokea, että itse jokea ei juuri mistään näe. Tämän kuvan nappasin koko kanjonin tunnetuimmasta ja suosituimmasta näköalapaikasta Mather Pointista pyrkimyksenä osoittaa, miten pieneltä tuo vuolas joki näyttää aivan alhaalla ja antanee edes jonkinlaisen käsityksen värien kirjosta reunalta joelle asti. Kuvasta näkyy myös, miten kanjonissa on jyrkkien pudotusten jälkeen varsin laajoja tasanteita ja monia muita maaston muotoja.
Pelkkä katsaus yhdestä näköalapisteestä antaa Grand Canyonista aivan liian vaatimattoman kuvan, siksi paljon erilaisia muotoja ja värejä kanjonissa on. Puiston alueella liikkuu ilmaisia bussilinjoja, jotka kuljettavat haluttuihin näköalapisteisiin, mutta aika paljon erilaisia näkymiä saa kävelemällä erilaisia valmiita reittejä, joiden polut ovat vilkkaimmalla alueella kanjonin reunalla päällystettyjä. Vaellusreittejä on monentasoisia, vaativimmat ovat pahaisia polkuja joita ei ylläpidetä. Me teimme noin 10-kilometrisen lenkin lähinnä reunalla, piipahtaen sieltä ehkä runsaat sata metriä alaspäin. Oheinen kuva on napattu ilmeisesti metsäpalon vuoksi miltei puuttomalta osalta Rim Trailia runsaan kilometrin päässä Mather Pointin laajoista parkkipaikka-alueista.
Mittakaavaa ja etäisyyksiä näin valtavassa kanjonissa on ainakin kokemattoman hyvin vaikea arvioida pelkällä silmällä, koska vertailukohtana on vain kanjoni itse. Toisaalta kanjoniin vaeltavia ihmisiäkään ei tahdo enää rinteen puolivälistä erottaa, joten tarvitaan jotain konkreettisempaa mittatikkua. Valikoin tämän reunan vaelluspolulta nappaamani kuvan antamaan vähän näkymää mittakaavoista. Ihmiset seisovat tässä kanjonin reunalla Mather Pointissa, josta reuna putoaa pystysuorana kaksi-kolmesataa metriä loivetakseen sen jälkeen.
Kanjonista saa vielä monipuolisemman kuvan edes piipahtamalla lyhyellä kävelyllä valmiita vaellusreittejä pitkin reunalta alaspäin. Yksikään reiteistä ei ole niin helppo kävellä, että sinne kannattaisi mennä ihan tavallisilla kävelykengillä, mutta jo lenkkarit jalassa voi mennä aika pitkällekin alaspäin kunhan käyttää parhaiten valmisteltuja ja jatkuvasti ylläpidettäviä reittejä. Tämä kuva on Kaibab Trailin alkupäästä ja osoittanee, millaista on mennä alas kanjoniin HELPOINTA reittiä pitkin. Tätä reittiä pitkin pääsee muuten myös sillalle joen yli, halutessaan yöpymään pohjoisrinteessä varsin lähellä olevassa Phantom Ranchissa. Noin 25 kilometrin matka joelle ja sieltä takaisin yhdessä päivässä onnistuu hyväkuntoiselta sekä tästä kohdasta että Bright Angel Pointista, kunhan mukana on runsaasti vettä ja syötävää. Yleisesti vaellusta yhtenä päivänä joelle ei suositella, varsinkaan kesällä, jolloin lämpötila kanjonissa voi nousta +40 asteeseen.
Vaikka Grand Canyon ei olekaan Route 66:n varrella, etäisyys Flagstaffista on sen verran lyhyt, että paikalla kannattaa ehdottomasti käydä. Katseluun ja alueella liikkumiseen menee kiemurtelevien teiden vuoksi sen verran aikaa, että yhdessäkin päivässä voisi saada jonkinlaisen käsityksen tästä kanjonista, mutta parempi järjestää sinne yksi kokonainen päivä ja alas kanjoniin menoa ajattelevan tai lisänä veneellä jokea pitkin laskua ajattelevan pitää varata useampia päiviä. Miten vain, käynti on varmasti yksi Route 66-matkan mieleenpainuvimpia.