Helsingin edustan monet saaret ovat nykyisin suuren yleisön käytettävissä. Yksi uusimmista kohteista on Isosaari, joka on saarista uloimpana ja avattiin yleisölle kesällä 2017. Päätin vaimoni kanssa lähteä tutustumaan tähän kohteeseen elokuisena hellepäivänä 2018, jossa esimerkiksi vävypoikamme palveli vielä tällä vuosituhannella rannikkotykistössä. Saareen pääsee omallakin veneellä, mutta suurempia joukkoja varten saaren nimeä kantava M/S Isosaari vie paikalla Kauppatorin laiturilta aikuiset 18 euron hinnalla ja lapset puoleen hintaan kesäisin kahden tunnin välein viisi kertaa päivässä alkaen kello 9, perjantaina ja lauantaina takaisin pääsee vielä erillisvuorolla illalla 21.30. Matka kestää noin 40 minuuttia suuntaansa.
Isosaaren pohjoisrannalla on vierassatama, jonka yhteydessä olevaan laituriin M/S isosaarikin tulee. Heti maihin tultua on tien oikealla puolella ravintola Upseerikerho, josta saa haluetessaan myös saaren kohteita esittelevän kartan. Tästä kartasta kannattaa huomata, että saaren ehkä hienoin luonnonnähtävyys eli eteläpuolen Rikaman kalliot ei ole merkittynä karttaan, mutta tuonnekin pääsee merivalvonta-asema Rikaman (meidän kartassamme kohde 19) itäpuolen aidanviertä pitkin. Saarella on toinenkin ravintola, Rikaman sali, jonne matkaa rannasta on runsas puoli kilometriä. Saarella järjestätään myös opastettuja kävelyretkiä sekä ajelua hevosrattailla tai ponilla ratsastaen ja onpa siellä myös pieni yhdeksänreikäinen golfkenttäkin.
Isosaarta leimaavat henkilökunnan vanhat rivitalot, kasarmi ja useat kasematit eli rannikotykistön tähystys- ja ampumapaikat. Pienen lenkin saarella voi tehdä ihan valaistua hiekkatietä pitkin, mutta meidän ykköskohteeseemme eli Rikaman kallioille pääseminen edellyttää kyllä kävelyä metsäpoluilla ja kallioilla. Nuo kalliot ovat todella upeat – niiltä aukeaa laaja näkymä avomerelle ja tuulesta riippuen kallioilta on melko helppo lähteä uimaankin. Kalliot ovat suureksi osaksi hyvin sileää ja loivaa kiveä, joten auringonottokin onnistuu mainiosti. Entisen rannikkotykistön komentajan Johan Rikaman muistomerkki on rannassa lähes heti merivalvonta-aseman vierestä menevän polun päässä – on siinä eversti saanut muistomerkilleen osuvan paikan!
Kiersimme pohjoisrannalle Rikaman kallioiden jälkeen myötäpäivään hiekkatietä ja ennen rantaa tien varressa oli muistotaulu vuoden 2018 punavankileirille. Siellä oli monen kuolemaantuomitun matka päättynyt sairauksiin ja nälkään ennen varsinaista kuolemantuomiota. Leiristä ei ole muuta jälkeä kuin tuo muistomerkki. Tästä eteenpäin tie kiertää Rikaman salin ohi telttailualueelle, jossa oli ollut joitakin ihmisiä telttoineen yöpymässä. Tieltä rantaan menoin jälkeen edessä on ensin kiviranta ja sen jälkeen pari peräkkäistä pientä luonnon hiekkarantaa. Lähempänä satamaa olevan rannan vieressä on kolme saunaa, joista suurimpaan mahtuu jopa 60 henkilöä. Saunoja voi vuokrata ja kesäisin yleisöristelypäivinä kävijät pääsevät ilmaiseksi kello 12-18 saunaan – omat pyyhkeet ja uimapuku pitää olla mukana.
Paluumatka saaresta kulkee loppuvaiheessa hiukan eri reittiä kuin menomatka, nimittäin Ullanlinnan rannan vierestä. Tämä tarjoaa vähän erilaisia näkökulmia Helsingin rantoihin kuin useimmat laivamatkat. Suomenlinnan lisäksi näkee hienosti Ullanlinnan ohessa Luodon saaren ja Valkosaaren ravintoloineen todella kivasti. Myös satamaa kohti ennen noita saaria näkymä Kauppatorin ja Katajanokan suuntaan ovat aika erilaisia kuin Kustaanmiekan kautta tultaessa.
Isosaari on upea luontokohde ja mielenkiintoinen paikka Suomen rannikkotykistön historiaa. Suosittelen käyntiä ainakin kaikille pääkaupunkiseudun asukkaille 🙂 Ohessa vähän valokuvia selityksineen.