Olemme vaimoni kanssa jo vuosia miettineet, miltä tuntuisi asua hiukan pidempi aika ulkomailla lämpimässä ilmanalassa, kun Suomessa on loppusyksy ja alkutalvi, jolloin Helsingissä tuppaa olemaan harmaata ja kosteaa. Nyt tuo tapahtuu ja lähtö on parin viikon päässä – siksi uusi juttusarja tuosta kokemuksesta alkaa jo nyt kaikkien ennakkovalmistelujen varmistuttua.
Miksi juuri Palm Springs?
Kymmeniin maihin suuntautuneiden talvimatkojen jälkeen päädyimme jo vuoden 2012 lopulla selvittelemään muutaman kuukauden asumismahdollisuutta Etelä-Kaliforniassa sijaitsevan Palm Springsin seudulla ja keväällä 2013 valmistelut olivat edenneet niin pitkälle, että asunnosta saimme tehdyksi sopimuksen. Niinpä olemme Suomesta poissa noilla seuduilla marraskuun puolivälistä helmikuun puoliväliin, oheisen esitekuvan näköisellä asuntoalueella.
Moni varmasti ihmettelee, miksi päädyimme juuri Palm Springsiin, kun useimmat suomalaiset näyttävät päätyvän Kanarian saarille, jonnekin Etelä-Eurooppaan, Thaimaahan tai Yhdysvaltojen Floridaan. Kaikissa noissa paikoissa olemme toki käyneet, mutta emme ole oikein innostuneet. Haluamme kunnolla lämmintä ja enimmäkseen kuivaa, jotta ulkona voi käydä pitkilläkin kävely- tai pyörälenkeillä ja pelata tennistä kunnollisilla kentillä. Suomalaisia tai vaikkapa suomalaista ruokaa emme ulkomailla erityisesti kaipaa, heitähän tapaa parhaiten kuitenkin kotimaassa 🙂 Eurooppalaisista maista noilla kriteereillä lähimmäksi osuisivat Kanarian saaret, ja sinne saatamme joskus majoittua, mutta ei ainakaan vielä. Thaimaa on noita vaatimuksia ajatellen liian lämmin ja Floridassa omaehtoinen liikkuminen ei kokemuksiemme mukaan ole ihan helppoa.
Olen käynyt Palm Springsissä ensimmäisen kerran kesäkuussa 1991, toisen kerran heinäkuussa 1995 ja noiden kokemusten innottamana ehdotin vuoden 2012 loka-marraskuun automatkamme yhteydessä vaimolleni poikkeamista paikkaan muutamaksi yöksi. Hänkin ihastui alueeseen: aurinko paistaa lähes joka päivä ja ympäristö tarjoaa mainiot mahdollisuudet monipuoliseen ulkoiluun. Alue on myös golfarin unelma, siellä kun on yli sata täysmittaista ja korkeatasoista golfkenttää – ties vaikka itse ryhtyisimme pelaamaan. Aika silmiinpistävää on, että ihmiset liikkuvat aika lailla kävellen, hölkäten ja pyöräillen – sitä ei Yhdysvalloisskaan paljon näe.
Palm Springs sijaitsee noin kahden tunnin automatkan päässä Los Angelesista itäkaakkoon kahden vuorijonon välisessä Coachella-laaksossa. Alue tunnetaan yleisesti nimellä Desert Cities, sillä Palm Springsin ympärille on noussut viime vuosikymmeninä useita muita kaupunkeja: Cathedral City, Indian Wells, Indio, La Quinta, Palm Desert ja Rancho Mirage. Koska kyse on oikeastaan autiomaasta, on kesällä erittäin lämmintä (2013 elokuussa lähenneltiin kuumimpina päivinä +50 astetta varjossa), mutta meidän asumisaikanamme päivälämpötilat pyörivät välillä 15-28 astetta. Yleiskuvan alueesta saa vaikkapa tästä englanninkielisestä Wikipedian artikkelista.
Vuokra-asunto lomailuun
En ole itse ollenkaan kiinnostunut omistamaan loma-asuntoa mistään, koska haluan päästä eri paikkoihin ja vapaa-ajan asuntojahan saa nykyään helposti vuokratuksi mistä tahansa. Kun tuo on onnistunut viikon tai parin mittaisina jaksoina monissa paikoissa Suomessa, Keski-Euroopassa päätimme kokeilla vähän pidempää aikaa.
Vuokra-asunnon voi etsiä lomailutarkoituksiin Palm Springissä periaatteessa useilla eri tavoilla, esimerkiksi välittäjien tai alueella muuten vaan vierailleiden suosituksin. Jälkimmäisiä meillä ei ollut, ja ainoa Suomesta meille osoitettu välittäjä onnistui tarjoamaan vain hyvin kalliita asuntoja – vuokrat kuukaudessa 6 000 dollaria tai enemmän. Piti siis käyttää hiukan aikaa edullisempien ja meille sopivampien vaihtoehtojen kartoitukseen.
Vuoden 2012 visiitillä Palm Springsin vieressä olevassa Palm Desertissä noukimme paikallisesta turisti-infosta luettelon sen alueen asunnonvälittäjistä. Mitään keskitettyjä varausjärjestelmiä ei esimerkiksi Suomen Lapin tapaan ole, joten firma firmalta on tarjoomat katseltava, ja lopulta päädyimme firmaan nimeltä Oasis Rentals, joka tarjosi kohtuuhintaista parin makuuhuoneen loma-asuntoa vuokralle noin 2 000 dollarilla kuukaudessa. Hylkäsimme pari muuta tarjokasta, joista esimerkiksi yksi teki suoraan netissä tarjouksen suunnilleen Oasis Rentalsin hinnoilla, mutta sopimusta tarjosivat lopulta 50% korkeammalla hinnalla. Kaikkine kuluineen saamme nyt vapaa-ajan asunnon käyttöömme vajaaksi kolmeksi kuukaudeksi kaikkine kuluineen alle 6 000 eurolla – ja voimme seuraavaksi mennä ihan minne tahansa 🙂
Pyrin kirjoittelemaan tähän blogiin viikoittain juttua matkan valmisteluista ja varsinaisesta asumisesta tuolla alueella, jossa aika harvat suomalaiset taitavat asua noihin aikoihin. Ehkä jutut saavat kipinän aikaan jollekin muullekin kokeilla vastaavaa asumista 🙂 Seuraavassa jutussa lisää matkamme järjestelyistä ja ehkä vähän alueestakin. Tähän yhteyteen vielä Googlen katunäkymä asuinaluellemme: