Olen viimeiset pari vuotta ollut IT-mielessä tekemisissä oikeastaan vain web-sivustojen ja niihin liittyvien blogien kanssa, toteuttaen omia designejani ihan vain oppimismielessä. Toki taustalla on parikymmentä vuotta erilaisten internetiin liittyvien ratkaisujen konsultoinnissa ja toteutuksessa.
Avainkysymys on lopulta kuitenkin käyttäjä, joka voi käyttää tiettyä netin palvelua tilanteestaan riippuen yhtä paljon älypuhelimella, tabletilla tai työpaikan kiinteällä pöytäkoneella. Yhtenäinen ja keskeisiltä ominaisuuksiltaan tuttu ratkaisu kaikissa käyttöympäristöissä on varmastietu niin käyttäjälle kuin palvelua tarjoavan organisaation bisneksellekin. Responsiivinen design on moderni tapa ratkaista nämä haasteet, ja se vaatii erilaista ajattelua erityisesti siksi, että designin täytyy olla lähtökohdiltaan dynaamisesti käyttöympäristöönsä parhaiten sopiva.
Tässä juttusarjassani paneudun responsiiviseen designiin yleisten periaatteiden lisäksi moniin teknisiin yksityiskohtiin ja vaatimuksiin. Juttujen tarkoitus on antaa niin web designereille kuin näiden designien toteuttajillekin eväitä entistä edullisimpien ja käyttäjiä erinomaisesti palvelevien ratkaisujen toteuttamiseksi.
Oman opiskelun ytimenä olen käyttänyt tekniikkana netin kaikkein suosituinta ja ilmaista alustaa WordPressia, jossa design tehdään erityisten teemojen avulla. Sivustojen, blogien tai niiden yhdistelmien ulkoasun voi luoda käyttäen suurta määrää ilmaisia ja WordPressin kautta vapaasti saatavia teemoja, tai teemat voi laatia itse joko tyhjältä pöydältä ohjelmoiden tai käyttäen erityisiä teemojen luontisovelluksia. Teemojen lisäksi useimmissa WordPress-ratkaisuissa käytetään designin toteuttamiseksi erilaisia ilmaisia tai maksullisia lisäosia esimerkiksi kuvien tai vaikkapa nettikaupan toteuttamiseksi. Näistä kaikista minulla on tarkoitus kertoa juttusarjassani.
Tämän Bisnes&IT-sivustoni olen toteuttanut responsiivisena designina yllä mainituilla tekniikoilla, panostaen lähinnä yksinkertaisuuteen käytössä.
Otan innolla vastaan kaikenlaisia evästyksiä itselleni tähän sarjan kirjoittamiseksi. Alkajaisiksi voit heittää kommenttina mitä tahansa kysymyksiä, toivomuksia tai omia näkemyksiäsi aihepiiriin liittyen 🙂