Tämän kevään tulosvaroitusten ja toisaalta Lumia 900:n myynnin alun jälkeen Nokian nousua on epäilty monella suunnalla. Niin perinteinen media, asiantuntijat ja sosiaalinen mediakin ovat olleet tulvillaan synkkiä arvioita yrityksen uuden Windows Phoneen ja Microsoft-yhteistyöhön perustuvan strategia onnistumisen mahdollisuuksista.
Minusta lähes kaikki Nokian uuden strategian tyrmäävät kommentit ovat täysin ennenaikaisia, mutta miten kauan mahdollista Nokian nousua on oikeastaan odotettava?
Nokian suuri muutos käynnistyi Microsoft-yhteistyön ilmoituksella vain runsas vuosi sitten. Yleensä tämän mittaluokan muutosten läpivienti isossa firmassa kestää kokemusten mukaan kolmesta seitsemään vuotta ja toimeenpanosuunnitelmiin tehdään tuona aikana monia korjauksia. Aika alussa muutos siis on, ja ehkä piankin strategiaa täsmennetään tai korjataan joiltakin osin.
Teknologiamurroksista selviää voittajina aikaisemman vaiheen markkinajohtajista vain noin joka kymmenes, eli riski epäonnistumiseen on aina suuri. Pääasiassa murroksen jälkeistä aikaa johtavat murroksen aikoihin tai pian sen jälkeen syntyneet yritykset, joilla ei ole jo ansaittua asemaa varjeltavana. Juuri näinhän onnistui aikanaan uudessa kännykkäbisneksessä Nokia ja viime aikoina uusilla lähestymistavoilla Apple ja Google sekä Samsung tehokkaana kännykkävalmistajana.
Teknologiamurroksista voittajina selvinneet alan entiset yritykset ovat kuitenkin Nokian tilannetta ajatellen oikeampi vertailukohta. Murroksesta selvinneiden yritysten johto on tajunnut ja hyväksynyt aikaisessa vaiheessa tarve mittavaan omien tuotteiden, palvelujen ja sisäisten toimintatapojen muutokseen. Viimeistään murroksen iskiessä on sitten tehtävä nopeassa tahdissa suuria investointeja uuden tekniikan ja siihen liittyvien palvelujen kehitysohjelmiin. Silloin tarvitaan myös paljon rahaa ja sitä saa vain maksimoimalla vanhojen tuotteiden myynnin ja minimoimalla niihin käytettävät panokset.
Nokian muutoksen lähtökohtana on kosketusnäyttöisten älypuhelinten teknologiamurros ja vielä tärkeämpänä nettipohjaisen sovellus- ja palvelumarkkinan läpimurto. Nokia yritti tehdä vanhasta ja kehittäjille hankalasta Symbianista liian kauan kilpailukykyistä vaihtoehtoa Applen iPhonelle, eikä Ovi-markkinapaikka pärjännyt sovellustarjonnassa ollenkaan App Storelle. Siinä ohessa Googlen Android ja siihen kytkeytyvä Android Market nappasivat ykköspaikan edullisten älypuhelinten segmentissä. Kun toimiva johto ei pystynyt riittävän nopeasti luomaan uutta ja luopumaan vanhasta, hallituksen oli luotava uusi strategia ja sen vetäjäksi uusi toimitusjohtaja. Onneksi firmalla oli silloin ‘syvät taskut’ eli runsaasti kassavaroja toimenpiteiden käynnistämiseen.
Minusta Nokia valitsi todennäköisesti ainoan mahdollisen strategian, nyt on kysymys vain strategian toimeenpanon onnistumisesta. Toteutus on monessa suhteessa mennyt hyvin, vaikka Elop on erityisesti viestinnässä tehnytkin virheitä. Hänen heti alussa käyttämänsä täysin kulahtanut ‘burning platform’ -vertaus ei varmasti nokialaista johtoa juurikaan innostanut. Ja Symbianista luopumista hän korosti strategian julkistuksessa aivan turhaan. Pienet tekniset virheet esimerkiksi Lumia 900:n tulossa Yhdysvaltain markkinoille ovat niihin verrattuna vähäisiä ongelmia strategian toimeenpanossa.
Nokian uuden strategian onnistumisessa on minusta yksi asia ylitse muiden. Windows Phone -puhelimia on saatava kuluttajille todella suuria määriä, jotta Microsoftin Marketplace mitenkään saa Rovion kaltaiset sovelluskehittäjät nostamaan sen ykkösalustaksi sovellustensa markkinoille tuonnissa. Suuret puhelinvolyymit tuovat tietysti myös kassavirtaa ja innostavat suoria asiakkaita eli operaattoreita yhä kovempaan myyntityöhön.
Teknisesti Windows Phone on todella kilpailukykyinen alusta sovelluskehittäjille ja Lumia on hieno laite. Mutta ilman suuria kuluttajamääriä tavoittavaa ja innostavaa sovellustarjontaa Nokian ja Microsoftin on melkein mahdotonta saada Applen ja Googlen Androidin johtoasemaa kiinni. Nokialla ja Microsoftilla on toki yhdessä riittävät varat laitteiden hintadumppaukseen suurten kuluttajamassojen tavoittamiseksi, vaikka lyhytaikaisten tappioiden tekemisen riskilläkin. Näinhän Microsoft alkuun teki Xboxillaan.
Ilmeisesti Nokia tuo Windows -puhelimia vielä tänä vuonna myös halvempiin hintaluokkiin pärjätäkseen kilpailussa myös halpoja Android-puhelimia tuottaville yrityksille. Sen jälkeen on tehtävä lujasti töitä kuluttajien luottamuksen palauttamiseksi ja isojen myyntivolyymien saamiseksi.
Vaikka Nokialta yhdessä Microsoftin kanssa menisi kaikki putkeen tässä haastavassa muutoksessaan, aikaa aseman palauttamiseksi menee todennäköisesti vielä pari vuotta. Toivottavasti jaksamme suomalaisina kannustaa Nokiaa, jotta tuo aika ei oikeasti olisi liian pitkä.