Kävin Saksassa ensimmäisen kerran yöpymisen kera vuonna 1977, jolloin kohteena oli Länsi-Berliini. Edellisvuonna käväisin päivän ostosretkellä silloisen Finnair-aikojeni vapaalippujen turvin Hampurissa. Noiden jälkeen olen käynyt maan eri puolilla joskus useitakin kertoja vuodessa joko työn tai loman vuoksi, tänäkin vuonna pari kertaa.
Tutuiksi ovat tulleet Berliinin ohessa monet muutkin suuret kaupungit, kuten Düsseldorf, Frankfurt, Hampuri, Köln, München ja Stuttgart. Useat loma- ja työmatkani ovat suuntautuneet myös maaseudulle ja erityisesti vanhoihin pikkukaupunkeihin, joissa yöpyminen ja ruokailu ovat ihan eri juttu kuin suurkaupungeissa. Oli sitten kyseessä ihan puhdas matkailu, autoilu, taiteet tai työkuviot, maalla on monet eri “kasvot” – minkä vuoksi tämän maasivunkin kirjoittaminen on ollut haasteellista ja siksi siirtynyt yhä pidemmälle. Saksa on todella monipuolinen matkailumaa.
Euroopan keskeinen mahti Saksa on nykyisellään Euroopan suurin ja tätä kirjoitettaessa taloudellisesti mahtavin maa ja lisäksi todella monipuolinen matkailumaa. Eri osat maasta poikkeavat suuresti toisistaan niin maantieteensä puolesta kuin kulttuuriltaankin. Yleisesti voi sanoa, että englannilla pärjää hyvin suurkaupungeissa, mutta maaseudulla ja pikkukaupungeissa voi olla omatoimimatkaajalle olla haasteita ilman saksan taitoa.
Oman kokemukseni mukaan pohjoisissa osissa kulttuuri ja sitä kautta myös ihmisten käyttäytyminen muistuttaa Pohjoismaita (siis myös Suomea), kun etelässä vallitsee paikasta riippuen baijerilainen ystävällisyys tai hiukan ranskalaistyyppinen viinimaiden kulttuuri. Lomailua ajatellen pidän itse enemmän eteläisestä Saksasta, jossa kannattaa majoittua pikkukaupunkien gasthauseihin (saat varmasti mukavan vastaanoton ja runsaan aamiaisen!). Viinialueilla Reinin varrella ja Elsassin alueella taas voi piipahdella viinitiloille ja ostella maittavia juustoja. Etelässä ovat tietysti myös Alpit ja varsinkin Garmish-Partenkirchenin alue on lasketteluun aivan erinomainen kohde. Alppirinteellä on tietysti myös tarunomainen Neuschwansteinin linna. München on puolestaan mukava käväistä jo pelkästään kävelykeskustan ja tavaratalojen takia sekä mennä Hofbräuhausiin, jossa voit tilata “ein Mass Bier” – eli litran kolpakollisen.
Maa on yhä myös jakautunut monessa suhteessa entisten Itä- ja Länsi-Saksan osiin. Idässä on paljon länttä enemmän työttömyyttä ja lähihistorian peruna erilaisia asuinrakennuksia sekä yleensä nopeusrajoituksia moottoriteillä – erot näkyvät yhä selvästi erityisesti Berliinissä. Länsi on ollut ja on yhä myös tekniikan voimanpesä: Stuttgart on Mersun kaupunki ja München Bemarin. Audit ja Volkkarit puolestaan suunnitellaan Volksburgissa. Mitä autoihin tulee, Saksa on ainoa Euroopan maa jonka moottoriteillä (autobahneilla siis) saa monin paikoin edelleen ajaa niin kovaa kuin autollasi pääsee; kolmikaistaisilla rajoittamattoman nopeuden pätkillä vain 150 kilometriä tunnissa ajavalla ei ole mitään asiaa sisimmälle kaistalle, koska takaa voi tulla 250 kilometriä tunnissa. Kansainvälisesti johtava ERP-tietojärjestelmien tuottaja SAP on sijoittunut maan keskipaikkeille Heidelbergistä hiukan etelään sijaitsevaan Waldorfin pikkukaupunkiin – maan johtavien parsaviljelmien keskelle.
Eikä pidä unohtaa, että yksi maailman merkittävimmistä tekniikan museoista sijaitsee Münchenissä. Historian näkökulmasta Dachaun keskitysleiri vähän kaupungista luoteeseen on myös kiperä muisto sota-ajasta ja natsien julmuuksista – kannattaa ehdottomasti poiketa, jos et ole keskitysleiriä ennen nähnyt.
Viime vuosina Saksa on ollut minulle enemmän läpimenokohde, koska olen sen niin monella tapaa kolunnut pohjoisesta etelään ja lännestä itään. Münchenistä on muodostunut lähes jokavuotinen lentokohde, sieltä kun saa edullisesti vuokratuksi kunnon auton, jolla kelpaa huristella naapurimaa Itävallan Saksaakin suurempiin laskettelukohteisiin.
Alla olevat kuvat, jotka olen digitoinut vuosien 1977-1990 välillä ottamistani dioista antavat toivottavasti vähän viitteitä Saksan eri osien lähihistoriasta ja soveltuvuudesta matkailuun. Otan todella mieluusti vastaan kommentteja ja täydennyksiä muilta matkaajilta erityisesti nykyisen Saksan tarjoamista uusista mahdollisuuksista!
[Not a valid template]