Liikenne- ja viestintäministeriö esittää tänään 23.5.2012 julkisuuteen tulleessa viestintäpoliittisen ohjelmansa suunnitteluperiaatteena, että kaikkien pääkanavien on näytettävä vuoteen 2026 saakka lähetykset myös nykytekniikalla teräväpiirron ohessa. Näitä yleisen edun kanavia ovat nykyisin Yleisradio, MTV, Nelonen ja Fox. Näin ollen kaikki televisiokanavat siirtyvät pelkäsätän teräväpiirtoon vasta vuonna 2026.
Minusta ministeriön kannanotto on aika omituinen. Siirtymäaika on aivan liian pitkä, eikä ohjelmaluonnos näytä mitenkään ottavan huomioon todellista kuluttajien ja tekniikan kehitystä. Tällaisilla vaatimuksilla Suomi tippuu yhä kauemmas teknisen kehityksen kärkimaista; useimmissa Euroopan maissa kun ei tälläkään hetkellä juuri muuta lähetetä kuin teräväpiirtokuvaa.
Vuoteen 2026 mennessä kaikki tv-kanavat varmasti lähetetään jo kilpailun ja tekniikan halpenemisen vuoksi teräväpiirtona, eikä kaupoista saa silloin minkäänlaista televisiota, joka ei vähintään nykyiseen täysteräväpiirtoon pystyisi. Vanhojen huonompilaatuista kuvaa tarjoavien telkkareidenkin käyttö on varmasti mahdollista, kun vaan käytössä on teräväpiirtokuvan huonompilaatuiseksi skaalaava digiboksi.
On aivan turhaa edellyttää, että ainakaan kaupalliset tv-yhtiöt ottavat ylimääräisiä kustannuksia huonolaatuisen kuvan lähettämisestä, Ylellä toki on juuri käyttöön otetun rahoitusmallin mukaan varaa tällaiseenkin tyhmyyteen. Mutta yhteiskunnalle on varmasti edullisempaa kustantaa jonkin verran uusia digibokseja kuin ylläpitää todennäköisesti varsin pienellä käytöllä olevaa huonolaatuisen kuvan jakeluverkkoa yllä.
Sitä paitsi vuoteen 2026 mennessä jakelukanavat ovat todennäköisesti aivan muuta kuin vielä nyt. Televisiokuva tulee jo nyt yhä useammin netistä, ja tuolloin alle 50-kymppisistä suuri osa ei luultavasti edes halua katsoa perinteistä televisiota, vaan sisältöjä noukitaan yhä enemmän erilaisista nettipalveluista enemmän tai vähemmän tietokonetta muistuttavilla laitteilla.
Vai onko sittenkin niin, että liikenne- ja viestintäministeriö on vain useimpia kuluttajia edellä ja haluaa suojata yhteiskuntaa turhilta investoinneilta?
Teräväpiirtokuvahan ei ainakaan minun mielestäni ole parantanut ohjelmien tasoa yhtään, eikä valtavirran leffoissakaan ole teräväpiirron ansiosta yhtään parempia näyttelijöitä tai juonenkäänteistä kuin oli jo mustavalkoelokuvien valta-aikana. Urheilulähetykset taitavat olla yksi harvoista ohjelmatyypeistä, joissa teräväpiirtokuvasta on katsojalle konkreettista hyötyä: lätkä tai tennispallo erottuu kuvasta oikeasti paremmin kuin ilman teräväpiirtoa. Vaikka eipä lätkän tai pallon parempi näkyminenkään kisoja ole yhtään paremmaksi muuttanut 🙂
Jos ministeriö on oikeasti tuolla tavoin kaukaa viisas, en silti oikein ymmärrä suunnitteilla olevan viestintäpoliittisen ohjelman kaavailuja. Tekniikka kun kehittyy ja yleistyy ihan poliitikoista tai politiikoista riippumatta, ja tämäntyyppisen ohjelman ansiosta yhä useammin Suomen ulkopuolella.