Kuluneen kesäloman aikana eräässä keskusteluryhmässä esitettiin kysymys: “Miten internet on muuttamassa johtamista?”. Jäin tuota miettimään, mutta vastaus ei ollutkaan ihan selvä.
Toki on selvää, että internet on jo muuttanut johtamista, vaikeampaa on vastata menossa tai tulossa oleviin muutoksiin.
Ensimmäinen internetin tuoma muutos oli tietysti sähköposti, joka lähti leviämään tosissaan vasta silloin, kun sähköpostiosoitteisiin omaksuttiin internet-periaatteet. Sähköposti nopeutti viestintää eri suuntiin, mutta samalla ehkä vähensi turhaankin henkilökohtaista kanssakäymistä naamatusten. Moni on huomannut, että sähköposti on vaikeissa asioissa usein hankalakin viestintäratkaisu.
Toinen merkittävä muutos on erilaisten sisältöjen kasvu netissä, minkä ansiosta toimintaympäristöstä saa tietoa nykyisin aivan eri tavalla kuin parikymmentä vuotta sitten. Netissä on todella paljon nopeasti muuttuvaa tietoa, johon pääsee helposti käsiksi pelkästään hakukoneilla. Vielä 1990-luvun lopulla käyty runsas keskustelu internetistä löytyvän tiedon luotettavuudestakin ovat vaimenneet, kun nopein tiedonvälitys on laajasti siirtynyt nettiin.
Arabimaailman kuohut viimeisen vuoden aikana ovat nostaneet sosiaalisen median – blogien, Twitterin, Facebookin ja YouTuben ainakin poliittisen johdon tietoisuuteen uusina välineinä, joilla vaikutetaan voimakkaasti toimintaympäristöön. Ja tietysti Barak Obama nousi poliitikkojen malliksi presidentintaalikampanjassaan taitavana sosiaalisen median käyttäjänä.
Sen sijaan en ole ollenkaan vakuuttunut, että sosiaalinen media olisi ainakaan vielä vaikuttanut paljonkaan johtamiseen bisnesmaailmassa. McKinseyn tuoreen tutkimuksen mukaan yrityksistä globaalisti vasta noin puolet ovat ylipäätään mukana sosiaalisessa mediassa ja esimerkiksi blogeja kirjoitetaan selvästi harvemmassa yrityksessä. Näyttää ilmeiseltä, että vie vielä vuosia, ennen kuin voimme oikeasti sanoa sosiaalisen median todella muuttaaneen johtamista.