Valikko Sulje

Nokia Lumia 800 on hieno puhelin!

Olen käyttänyt Nokia Lumia 800:aa nyt runsaan kuukauden niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Monien muiden tapaan on nyt hyvä aika kertoa omista kokemuksistani puhelimen käyttäjänä. Taustaksi on hyvä kertoa, että olen ollut uskollinen Nokian matkapuhelinten käyttäjä vuodesta 1991 alkaen, jolloin hankin mallia Gorbatshov olleen Nokian ensimmäisen NMT-kännykän. Jopa puhelinnumeroni on säilynyt samana tuolta asti, mitä nyt etuliite on kerran vaihtunut siirtyessäni GSM-puhelimeen muutama vuosi ensikännykääni myöhemmin.

Viimeinen puhelimeni ennen Lumiaa oli Nokian flopiksikin mainittu N97 Mini, joka minulla toimi varsin luotettavasti melkein parin vuoden ajan, vaikka netin käyttö olikin välillä tuskaisen hidasta.

Nokia Lumia 800:n hankin saksalaisesta verkkokaupasta marraskuussa 2011, koska puhelinta ei ollut vielä Suomessa saatavilla, mutta tarvitsin eläkkeelle jäämisen vuoksi joka tapauksessa uuden puhelimen. Yksi pieni jäämä saksalaishankinnasta on puhelimen T-Mobile käynnistyslogo sekä muutama sovellus samasta lähteestä. Ainakin sääsovellus ‘Wetter’ on heidän perujaan hyvin toimiva. Olisin halunnut syaaninvärisen mallin, jotta se sopisi autoni väriin :), mutta niitä ei varastossa ollut ja siksi päädyin mustaan. Itse asiassa nyt katsottuna – ja kokonaan ilman psykologien esittämää rationalisointitarvetta – olen erittäin tyytyväinen värivalintaan: musta Lumia 800 on minusta markkinoiden upein puhelin tällä hetkellä.

Moni E7:n tai N8:n hankkinut tuttava piti uudesta Symbian-versiosta huolimatta niiden käyttöönottoa hankalana: piti konfata sitä ja tätä, jotta posti kulkee ja nettisivut aukeilevat edes kohtalaisen näppärästi. Odotukset Lumiaa kohden olivat tätä taustaa vasten vähän ristiriitaiset, Windows Phone 7.5:ttäkään en ollut aikasemmin kokeillut kuin hyvin pintapuolisesti. Mutta Lumian käyttöönotto oli todella helppoa, vaikka postilaatikot siihenkin pitää tietysti konfata ja sovelluksia latailla. Muutama käyttökelpoinen sovellus tuli sitä kautta, että saksalaistoimittajan pakettiin kuului 50 euron edestä ilmaisia ostoksia Microsoft Marketplacesta.

Heti alkuun Lumia 800 sopi käteen hyvin ja käyttöliittymä toimii erittäin nopeasti, mutta useimmiten myös varsin täsmällisesti. Nokian tavoittteiden mukaisesti puhelinta on helppo käyttää yhdellä kädellä, mitä ei oikein voi sanoa kaikista muista kosketusnäyttöisisät kännyköistä. Tiilistä muodostuva aloitusnäyttö on pienen opettelun jälkeen helposti muokattavissa itselleen sopivaksi ja siihen pääsee aina nopeasti palaamaan kiinteästi näkyvää Windows-logoa koskettaen. Tiilet ovat varmaan tulevaisuuden suunta käyttöliittymissä, koska niiden avulla saa nopeasti käsityksen tuoreimmista sisältömuutoksista.

Sosiaalisessa mediassa Nokia Lumia 800 toimii mukavasti, mutta vaatii vähän perhetymistä päävalikon ‘Ihmiset’ -tiilen toimintaan sekä itse käyttieni Facebookin ja LinkedInin virityksen – molemmat toimivat Windows Phonessa täysin mobiilisovelluksina ja nopeasti. Ihmiset-tiilen takana näkyvät kaikkien ihmisten päivitykset automaattisesti yhtenä kokonaisuutena, mutta Facebookia ja Linkediniä voi käyttää myös sellaisenaan. Itse päädyin laittamaan etusivulle Facebook-tiilen erikseenkin, koska sitä kautta pääsen yhteyksiin eräisiin kavereihini helpoimmin.

Lumia 800 ei ole nappulaton kone, kuten sitä mainostetaan, sillä laitteen oikeassa sivustassa on käynnistys- ja sulkunäppäin, volyyminäppäimet ja kameranäppäin. Volyyminäppäimet voisi minun puolestani jättää kokonaan pois, mutta käynnistys- ja kameranäppäimet pitää.

Valokuvan voi Lumialla napata koskematta kosketusnäyttöön yhdellä kädellä pelkästään painaen kameranäppäintä. Kokeilin kuvien ottoa matkaillessani joulukuussa Aasiassa ihmisten pyytäessä ottamaan heistä kuvaa: aika kökköisiä kosketusnäyttövirityksiä löytyi, eikä parilla kännykällä meinannut saada minkäänlaista kuvaa syntymään. Lumia 800:lla kuvaaminen onnistuu kuten millä tahansa pokkarikameralla. Kuvien laatu ei tietenkään pärjää edes hyvällä zoom-objektiivilla varustetulle pokkarikameralle, mutta riittää monesti sen verran hyvin, että pokkariani en viitsi aina mukana kuljetella.

Lumia 800 on nopea älypuhelin, jossa WLAN toimii erinomaisesti eikä 3G-yhteyksiä viitsi käyttää, ellei ole ihan pakko. Olin joulukuussa ulkomailla nelisen viikkoa, enkä kertaakaan kaivannut postien, sosiaalisen median tai netin käytössä 3G, siksi hyvin eri paikoissa on vapaasti ja täysin ilmaiseksi käytettäviä WLAN-verkkoja. 3G dataroaming voi tulla tosi koviin hintoihin ulkomailla, enkä usko itse tarvitsevani Lumia 900:lle huhuiltuja vielä kalliimpia LTE-yhteyksiä ihan lähiaikoina. Voi olla, että jatkuvasti työn takia matkustelevalla tilanne olisi toinen.

Oikeastaan ainoa ohjelmistoissa selvästi muista Windows Phone -puhelimista poikkeava osa Lumia 800:ssa ovat Nokian omat kartat ja navigointi. Molemmat toimivat erinomaisesti ja puhelin pystyi paikantamaan itsensä esimerkiksi joka puolella Malesiaa erittäin nopeasti muutaman kymmenen metrin tarkkuudella. Hyvän zoomauksen ansiosta Nokian karttojen yksityiskohdat riittävät hyvin oudoillakin kaduilla liikkumiseen. Navigoinnin ääniohjaus yhdessä kaiuttimella varustetun hands-free -laitteen kanssa tekevät ilman muuta kaikki muut navigointilaitteet autossa täysin tarpeettomiksi.

Positiivisista kokemuksista huolimatta jotkin käyttöliittymän osat kaipaavat minusta vielä parantelua. Esimerkisi Bluetooth ei osannut ollenkaan muodostaa laiteparia autossani olevan hands-free -laitteen kanssa, mutta seuraavana päivänä yhteys syntyi täysin normaalisti ensimmäisellä yrityksellä. Yritin poistaa jo kerran tunnistettua Bluetooth hands-freetäni, mutta en kyllä ohjeistakaan löytänyt tällaista mahdollisuutta. Monista yrityksistäni huolimatta Lumia 800 ei suostu pariksi MacBook Airilleni, jolla tätäkin juttua kirjoittelen. En tiedä, onko syynä Applen vai Microsoftin ohjelmisto tai joku fyysinen Bluetooth-eroavuus, mutta tarvetta tällekin yhteydelle kyllä olisi.

Virtuaalinäppäimistöä pitäisi minusta myös parantaa. Varsinkin pystysuunnassa olevan näytön kirjainkoskettimet ovat niin kapeita, että ainakin minun ajoittain kovaksi käyneet sormenpääni saavat aikaan virhenäppäilyä joskus tuskastuttavasti. Ehkä seuraaville malleille huhuiltu Lumia 800:n 3,7-tuumaista näyttöä isompi näyttö tämän osittain ratkaisee, vaikka itse en suurempikokoista puhelinta mitenkään haluaisi, kun tältäkin ruudulta näkee kaiken tarpeellisen hyvin ja zoomauskin toimii kahdella sormella todella nopeasti.

Satunnaisesti olen tarvinnut Lumiaani suhteellisen kylmässä ja sadesäässä ulkona, ja silloin Nokiankin nyt omaksuma kapasitiivinen kosketusnäyttö ei todellakaan pärjää edes N97 Minille, jota pystyi käyttämään vaikka rukkaset kädessä tai hammastikulla. Muutamaan puheluun on jäänyt vastaamatta, kun kylmillä tai märillä sormilla puhelin ei reagoi mihinkään. Resistiivisellä kosketusnäytöllä ja todellisilla fyysisillä näppäimillä on siis paikkansa.

YHTEENVETONA totean hankkineeni todella hienon ja lähes joka suhteessa erittäin hyvin toimivan puhelimen. Omissa silmissäni lähes kaikki uudet Android- ja iPhone -kännykät näyttävät fyysisinä laitteina vanhentuneilta Nokai Lumia 800:n rinnalla.

Posted in Bisnes@IT-blogi

Related Posts