Viime viikolla ennustettiin, että tänään 11.9.2012 eteläisessä Suomessa vierailee ‘intiaanikesä’, jonka odotuksissa nappasin auringonnoususta kuvan. Taivas rakoilee aamuöisen ukkosen jäljiltä, ja ainakin värit ovat varsin vaikuttavat.
Mutta tuleeko tänään intiaanikesä, ja jos tulee, mitä silloin saamme? Siispä alkuun lyhyt määritelmä Wikipediasta:
“Intiaanikesä (engl. indian summer) tarkoittaa lämmintä jaksoa, joka tulee syyskylmien alettua. Käsite tulee Pohjois-Amerikasta, jossa intiaanit pitivät syksyllä, yleensä lokakuun puolivälissä tullutta lämmintä säätä suotuisana metsästykselle ja sotimiselle siirtokuntia vastaan.
Suomeen käsite intiaanikesä tuli 1900-luvun alussa. Ilmiö on ollut tunnettu aiemminkin. Vanha kansa puhui Pärttylin pikkukesästä (Pertun päivän 24. elokuuta mukaan).”
Noiden määritelmien mukaan intiaanikesä taitaa tosiaan olla tulossa, vaikka ajankohta oikealle intiaanikesälle onkin kovin epätarkasti määritelty: Pärttylinpäivä kun on jo takana, mutta lokakuulle on vielä todella pitkä aika – eikä lämpötilastakaan ole tarkkaa määritelmää. Lämmin on lämmintä, jos ihminen sen niin kokee; hellekin on Suomessa 10 astetta vähemmän kuin Välimeren maissa. Eli toivotetaan intiaanikesä tervetulleeksi, vaikka todennäköisesti lämpötila jääkin suomalaisesta hellerajasta 🙂