Valikko Sulje

Pitkä puuha pöytäkoneen Windows 7 –> 8 päivityksessä!

Microsoft Windows 8 on ollut saatavilla nyt muutaman kuukauden ja varmasti moni on ainakin miettinyt siirtymistä tuohon uuteen käyttöjärjestelmään. Se on varmasti helppoa, jos ostat kotikäyttöön uuden läppärin tai Windows-tabletin, mutta työ voi osoittautua aikamoisen suureksi, jos päivität pöytäkoneesi Windows 7:n suoraan uuteen 8:aan. Olen itse tuon tehnyt viime viikkoina ja hommaan kului käytännössä vain tämän yhden koneen tapauksessa useampi päivä. Nyt kaikki tarpeelliset entiset ohjelmat toimivat suunnilleen entiseen tapaan ja käyttöjärjestelmän uudetkin piirteet ovat käytettävissä.

win-8-statusOma pöytäkoneeni ei ole aivan uusi, mutta prosessori on kuitenkin neliytiminen 64-bittinen AMD, muistia 6 gigaa ja levytilaa 500 gigaa. Koneessa on päänäyttönä 1920 x 1200 pisteen 23-tuumainen Benq ja sivunäyttönä erilaisten muistioiden tai vaikkapa testattavana olevien nettisivujen näyttöön 19-tuumainen LG. Käytän konettani pääasiassa kirjoittamiseen – pari kokonaista kirjaa tällä on naputeltu – sekä valokuvien ja videoiden käsittelyyn ja ylläpitämieni sivustojen ulkoasun muokkaamisessa tarvittavien WordPress-teemojen kehittelyyn. Kaikki digitaaliset valokuvani säilytän tämän koneen levyillä ja niitä lienee muutama kymmenen tuhatta. Kaiken varmistamiseksi käytössäni on tätä konetta varten yhden teratavun ulkoinen kiintolevyasema. Nyt kun kaikki on toiminnassa Windows 8 luokittelee koneeni oheisen kuvan mukaiseksi.

Ostin Windows 8 Pro:n edullisen 30 euron päivitystarjouksen innostamana – näin halvalla en muista Windows-päivityspaketteja ennen saaneeni. Paketin latasin joulukuun 2012 puolivälin paikkeilla suoraan netistä ja tein ennen asennuksia koko koneenin kahdesta levystä sekä niiden runsaan 500 gigatavun ohjelma- ja datasisällöistä varmistukset Norton Ghost 14:a (sen ei pitäisi toimia kunnolla Win-7:ssa, mutta toimi kuitenkin!) voidakseni ongelmien jälkeen tarvittaessa palata Windows 7:aan.

Palautusta vanhaan käyttöjärjestelmään ei tarvinnut tehdä, mutta runsaasti täysin ottamattomia hommia tästä päivityksestä seurasi.

Internet Explorer 10 ei käynnisty!

Mainospuheissa peruslähtökohtana on, että Windows 7:ssa toimineet ohjelmat toimivat myös kasissa ongelmitta ja päivitys sujuu aivan itsestään. Niinpä koneeni varmistamisen jälkeen käynnistin suoraan Windows 8 Pron päivityksen. Tietysti halusin koneeni käyttöjärjestelmän toimivan suomeksi, kuten ennenkin, mutta tuo onnistui vain hakemalla asennuksen jälkeen erillisen kielipaketin ja asentamalla sen. Näin tehtynä käyttöjärjestelmäpäivitys vei suunnilleen kolme tuntia.

Koneessani oli vanhaa perua virustorjuntaohjelmana F-Secure Client Security 9, joka ei kuitenkaan toimi Windows kasissa ollenkaan. Ratkaisuksi löytyi kohtalaisen pitkien nettihakujen jälkeen päivitys saman ohjelman 10-version betaan, jonka sai ilmaiseksi F-Securen nettisivuilta. Virallinen versio on kuulemma tulossa vuoden 2013 ensimmäisellä kvartaalilla. Otin betan käyttöön ilmaisena luvatuksi puoleksi vuodeksi.

Kaikki näytti menevän lähes ongelmitta, mutta Microsoftin paljon kehuma ja Windows kasissa keskeinen Internet Explorer 10 ei suostunut millään käynnistymään. Muut nettisivujen testauksessa käyttämäni selaimet Firefox, Google ja Opera sen sijaan toimivat, joten pystyin jatkamaan koneen käyttöä lähes välittömästi. Niinpä selvittelin Microsoftin omilta sivuilta ja eri keskustelupalstoilta, mikä tässä mättää. Samaan ongelmaan törmänneitä löytyi useita, ja ohjeitakin alkoi keskustelupalstoilta löytyä. Pääselitys oli se, että joku muu käynnissä oleva ohjelma sotki IE:tä ja se ei suostunut käynnistymään. Windows 8:n loki puolestaan kertoi, että IE oli kaatunut johonkin NTDLL.DLL -tiedoston kanssa kohdattuun virheeseen.

Yksi ohjeista oli käynnistää Windows 8 vikasietotilaan ja raksia erilaisia Microsoftin ja muiden toimijoiden palveluja pois päältä ennen käynnistystä, kunnes vikatilanteen aiheuttava (muun valmistajan!) ohjelma on paikannettu. Vikatilaan Windows 8:n saa käynnistymään painamalla esiin komentokehoite (windows-näppäin + R) ja kirjoittamalla msconfig. Käynnistyneestä dialogista valitaan “boot”-välilehti, josta erilaisiin tiloihin käynnistykset voi sitten valita.

Microsoftin omien palvelujen ohessa koneessani oli normaalitilassa käynnissä miltei viisikymmentä erilaista muiden toimittajien kehittämää palvelua. Noita sitten ohjeiden mukaan otin pois päältä ja käynnistelin puolitusmenetelmän (= ota ensin toinen puoli palveluista pois ja katso, toimiiko jo – sitten toinen puoli… jne) mukaisesti. Vikasietotilassa IE 10 toimi olivatpa kaikki palvelut poissa päältä tai ei, mutta normaalitilassa mikään se ei edelleenkään lähtenyt käyntiin. Tuossa puuhailussa meni reilui puoli päivää ilman mitään tuloksia. Siispa ÄLÄ USKO TÄLLAISIA OHJEITA, jos haluat turhaa vaivaa välttää – täyspäivitys on helpompi!

Koneen siivousko ainoa vaihtoehto?

Ainoa vaihtoehto, jolla joku suomalainen oli saanut IE 10:n toimimaan vastaavasta ongelmatilanteesta oli Microsoftin keskustelupalstalta saatu ohje “Siivoa kone vaikuttamatta tiedostoihisi”. Tuon saa tehdyksi avaamalla Windows 8:n oikean reunan oikopoluista “asetukset” ja sen takaa “muuta tietokoneen asetuksia”. Näin aukeaa valikko “Koneen asetukset”, josta vain valitset tuon “siivoa kone…” ja annat palaa.

Ennen tämän toimenpiteen käynnistämistä kuitenkin varoituksen sana. Koneen siivoaminen tarkoittaa todellakin suursiivousta, sillä koneesta katoavat siivouksen tuloksena kaikki muut ohjelmat paitsi itse Windows 8, myös Microsoftin Office ja vastaavat, vaikka kaikki tiedostot säilyvätkin. Systeemi tekee toki poistamistaan ohjelmista luettelon, jossa on myös linkkejä toimittajien/ohjelmien sivustoille uusia asennuksia tai ostoksia varten. Näin minullekin kävi, mutta IE 10 lähti tosiaan toimimaan ongelmitta niin Aloitus-valikosta käynnistettynä kuin työpöydältäkin vain noin tunnin mittaisen suursiivouksen jälkeen.

Kaiken palauttaminen edes suurinpiirtein kohdalleen veikin sitten pari päivää, mistä suurin osa asennusten läpimenon odottelua. Toki Windows ei osannut asentaa 23-tuumaisen Benq-näyttöni ajureita, vaan Nvidian ajuripaketti piti käsin asentaa ja virittää toimimaan tuon näytön kanssa. Omien ja vaimoni sähköpostien virittelyssä meni muuten varsin kauan, sillä uusi Windows Liven peruspaketti 2012 ei ihan nikottelematta suostunut imemään sisäänsä vanhempia sähköposteja, jotka halusin säilyttää. Eikä se ole muuten Thunderbirdin uusimmassa versiossakaan ihan helppo juttu. Vielä tätäkin kirjoittaessani Live-postiohjelma valittaa CN-tunnuksista, mutta suostuu sentään välittämään sähköpostit muuten ongelmitta.

Aikamoinen ongelma muutamankin vuoden käytössä olleen koneen kaikkien ohjelmapäivitysten kanssa syntyy siitä, että ohjelmia tai niiden vaatimia koodisanoja ei ihan aina löydykään ihan helposti. Itse pyrin tallentamaan koodit koneelle sähköposteista heti uuden ohjelman ladattuani ja maksettuani, mutta ihan kaikkea ei aina tahdo muistaa.

Useimmat ennen Windows:ssa käyttämieni ohjelmien asennukset uuteen ympäristöön sujuivat sinänsä ok, vaikka aikaa kuluikin toista päivää. Yksi yllättävä ongelma tuli Nero 7 -ohjelmiston asennuksesta, se nimittäin valitti puuttuvasta Direct X -ajurista eikä suostunut omaa vanhaa versiota asentamaan. Microsoftin sivuilta tehtyjen nettihakujen jälkeen tuokin Direct X -ajuripaketti löytyi, asentui ja sen päälle Nero 7, jota käytän nykyisin lähinnä satunnaisiin CD-levyjen poltteluun.

Asennusten jälkeen otin tietysti koneesta täysvarmistukset, mikä sekään ei ole Windows 8:lla ihan helppoa. Norton Ghost 14 ei suostu ollenkaan toimimaan kasissa, eikä ainakaan Pro-versiosta löydy Windows 7:n tapaista koko levyn varmistussoftaa – tiedostojen varmistustyökalut kyllä. Niinpä piti etsiä tätäkin varten uusia työkaluja ja toistaiseksi päädyin ilmaiseen kokonaisia levyjä varmistavaan Paragon Image Backup for Windows 8 -ohjelmistoon.

Kannattaako W7:n päivitys kasiin pöytäkoneessa?

win-8-aloitusKaiken vaivan jälkeen on tietysti paikallaan kysyä, kannattaako muutaman vuoden vanhaan Windows 7:lla pyörivään pöytäkoneeseen ottaa ollenkaan käyttöön Windows kasia. Toistaiseksi olen jossain määrin positiivisella kannalla, vaikka eräissä asioissa on menty mielestäni takapakkia.

Positiivisella puolella on toistaiseksi se, että kasin myötä aloitusvalikon takana on muutamia mukavia pikkusovelluksia ja Windows Storesta voi ladata helposti sovelluksia lisää. Valmissovellukset noudattavat jo Nokian Lumia -puhelimista tuttua “elävien ruutujen” periaatetta ja niinpä pelkän Windows-näppäimen painalluksen takaa voi helposti tarkistaa tuoreimman sääennusteen tai pörssin tilanteen. Latailin koneelleni huvin vuoksi myös vanhoja valokuvia Helsingistä esittelevän sovelluksen.

Mutta oikeasti pöytäkoneessa ilman kosketusnäyttöä ei kasin Aloitus-näytöllä tee oikeastaan mitään, sillä todellinen työskentely kyllä tapahtuu melkein pelkästään työpöytäympäristössä. Ja työpöytä ei kasissa ole enää seiskan veroinen: hienot aero-tehosteet ovat poissa ja tilalla on kulmikkaista ja aika rumista ikkunoista muodostuva työpöytä. Poissa ovat myös työpöydän pikkusovellukset, joista itse pidin aikaisemmin aina näkyvillä kellon, kalenterin ja säätilan. Monien eri ohjelmien käynnistystä varten ei ole olemassa vanhaa käynnistysvalikkoa, joten käsin on viriteltävä työpöydälle kuvakkeita ohjelmille kun kasin aloitusnäyttöön ei oikeasti viitsi palata jonkun homman ollessa työpöydällä auki.

Edes käytössäni runsaan vuoden ollut Nokia Lumia 800 ei oikein osaa toimia yhteen Windows kasin kanssa. Siivousoperaatio nimittäin poisti koneesta aikaisemmin synkronointeihin ja ohjelmistopäivityksiin käyttämän Zunen kokonaan ja asennettuani sen uudelleen synkronointi toi kännykästä kaiken sisällön pöytäkoneeseeni toiseen kertaan. Odotin tässä kohdin paljon suoraviivaisempaa yhteiskäyttöä, vaikka Lumia 800 ei olekaan Windows Phone 8:lla toimiva puhelin.

Tuntuu siis ihan selvältä, että Windows 8 on tehty lähinnä kosketusnäyttöisille tietokoneille – tableteille tai niiden tapaisille laitteille. Pöytäkoneessa edut ovat toistaiseksi aika vaatimattomat, ehkä selvimpänä lopulta se, että kyseessä on kuitenkin Microsoftin uusin käyttöjärjestelmä, jonka uskon kehittyvän jatkossa edelleen.

Posted in Bisnes@IT-blogi

Related Posts