Valikko Sulje

Voitko todella luottaa pilvipalveluun?

Olen ollut tyytyväinen pilvipalvelujen käyttäjä jo vuosia, mutta juuri nyt epäilyni tämän lähestymistavan eduista on kärsinyt aikamoisen kolauksen. Syy on eräiden omieni täydellinen toimimattomuus tätä kirjoitettaessa jo viidettä vuorokautta. Edellinen noin vuorokauden mittainen katkos monen vuoden vakaan toiminnan jälkeen oli tässä samassa palvelussa kesäkuun alussa.

Privaattipuolen sähköpostini, samoin vaimoni sähköposti sekä nettisivustoni www.tiirikainen.fi toimivat ‘pilvessä’ eli webhotellissa Louhi Net Oy:n palveluna, joka mainostaa heillä olevan 14.000 webhotellia hoidossaan. Omien palvelujeni katkos jatkuu yhä ilman mitään tietoa toiminnan palautumisesta, eikä toimittajaani voi todellakaan kehua tiedottamisen laadusta.

Joku termeistä tarkka varmaan huomauttaa, että tässä ei ole kyse pilvipalveluista, vaan hostauksesta. Olen tuosta eri mieltä, koska itseni kannalta kaikki toimii selaimen takana, toki sähköpostin saan tulemaan suoraan mihin tahansa sähköpostiohjelmaan eri laitteille. Tähän palveluun kuuluu täysin pilvestä tuleva levytila, MySQL tietokanta suoraan pilvestä ja tarvittavat web-sivujen pyöritykseen tarvittavat työkalut. Koko rakennelmaa hallinnoin cPanel-sovelluksella selaimestani. Websivustot olen toteuttanut tällä alustalla toimivalla WordPress-julkaisuohjelmalla. Siis käyttäjänä ihan puhdas pilvipalvelu.

Vaikka kyse on tässä tapauksessa vain privaattipostiosoitteista ja -websivuista, monta harmia on jo tullut. Juuri nyt pitäisi saada varatuksia lähiaikojen matkoihin liittyviä asiakirjoja, jotka on lähetetty sähköpostiin. Aika paljon sähköpostiin tulee yhä myös laskuja, jotka pitäisi maksaa ajallaan. Automaattisesti toimiviin palveluihin laitetun sähköpostiosoitteen muutos toiseksi ei auta, jos palvelusta on juuri lähtenyt joku lasku tai asiakirja tulemaan. Jopa tällaisesta privaattipuolen sähköisen palvelun katkosta voi seurata harmin ohessa taloudellisia seuraamuksia.

Viime aikoina aika monissa tunnetuissakin pilvipalveluissa on ollut myös ihan kohtalaisia katkoksia. Twitter ja jopa Facebook ovat olleet tuntikausia tukossa, vaikka näillä firmoilla on omat erittäin pitkälle pilvipalveluun erikoistuneet konekeskukset hajautettuna eri puolille maailmaa.

Usean vuorokauden mittaista katkosta en ole omilla palvelimilla toimivissa yrityssovelluksissa melkein neljänkymmenen vuoden tietojärjestelmien käyttökokemusteni aikana itse kokenut. Ja vaatimukset kriittisten bisnessovellusten toimintavarmuuteen vain lisääntyvät tietotekniikaan tullessa yhä keskeisemmäksi osaksi bisnestä ja ihmisten elämää.

Mitä siis tekisit, jos johonkin yrityksesti pilvipalveluun iskisi juuri kokemani useita vuorokausia kestänyt katkos? Joskushan ne melko varmasti tulevat, kun tuore oma kokemukseni osoittaa, miten paha tekninen häiriö voi iskeä pitkän aikaa hyvin toimineeseen palveluun.

Posted in Bisnes@IT-blogi

Related Posts