Tykkään kokkaamisesta ja Palm Springsissä siihen on sekä aikaa että mahdollisuuksia ihan paikallisista aineksista vaikka minkä verran. Esimerkiksi tämän jutun sitruuna-avocadorisotto syntyi alkuaan eri kokeilujen tuloksena. Ykköshoukutus tämän tekemiseen on se, että osan aineksista voi poimia suoraan oman kiinteistön pihalta ilmaiseksi, tässä tapauksessa sitruunan ja mausteeksi sopivan rosmariinin – molempia on yllin kyllin koristepensaina! Ja tietysti on muistettava, että avocadotkin ovat alkuaan tästä läheltä Meksikosta kotoisin.
Kokeilu alkoi, kun vävypoika teki ensin pihapuusta poimimistaan sitruunoista ja kaupasta ostetusta arborio-riisistä mainion sitruunarisoton (kiitokset siitä!), jota sillä kertaa täydennettiin valkoisilla parsoilla (niiden paras aika oli marras/joulukuun vaihteessa).
Kun varmasti kaikkien tietämä avocadopastakin tuli kokeilluksi – erinomaiset avocadot kun maksavat täällä vain 50 US-senttiä kappale lähimmässä ruokakaupassa – heräsi ajatus kokeilla risoton tekemisestä sitruunan ja avocadon yhdistelmänä. Siksi tämä resepti, tässä kahden hengen annoksena; neljälle ainesmäärät tuplana. Valmistukseen menee valmisteluineen vain runsas puoli tuntia.
Ainekset
- 1,5 dl Arborio-riisiä (Suomessa edullinen vaihtoehto on K-kaupan Pirkka-arborioriisi)
- 1 Pieni sipuli pilkottuna
- 1 Sitruunan kuori raastettuna
- 0,5 Sitruunan mehu
- 0,5 dl Valkoviiniä (voi jättää pois, jos haluaa varmasti alkoholittoman risoton)
- 1 Kasvisliemikuutio
- 1 Avocado, sopivasti kypsänä 🙂
- Öljyä
- Maustamiseen tuoretta timjamia, rosmariinikin käy oikein hyvin; muita mausteita ei tarvita. Parmesaanijuustoa raastettuna tai jos haluaa vegaanivaihtoehdon, jätetään pois tai voi kokeilla vaikkapa jotain ei-maitopohjaista kermaa.
Valmistusohje
- Kuori sipuli ja pilko pieniksi paloiksi.
- Raasta yhden sitruunan kuori astiaan, halkaise sitruuna ja purista sekaan puolikkaan mehut. Murra kasvisliemikuutio pieneksi silpuksi astiaan ja lisää sen päälle puolisen desiä kuumaa vettä. Voit sekoittaa tästä kasvisliemen, mutta kasviliemikuution silppu ja vesi kyllä hoitavat liemen syntymisen riisin keittämisen aikanakin eli kylmästäkään vedestä ei tule juuri mitään vaikutusta lopulliseen makuun.
- Kuori avocado ja leikkaa hedelmäliha suikaleiksi (kuvassa olen itse pilkkonut suikaleet pätkiksi, näin ruokailussa selviää varmasti pelkällä haarukalla). Pirskota avocadojen päälle sitruunasta mehua, jotta avocado ei tummenisi risoton valmistumisen aikana.
- Kaada pannulle vähän öljyä ja lisää siihen sipuli ja riisi. Paista seosta keskilämmöllä (tavallisella 9-numeron asteikon liedellä sopiva asetus on noin 6), jotta sipuli kuullottuu ja riisi alkaa imeä nestettä (sen huomaa riisinjyvien muuttumisesta hiukan läpikuultaviksi). Lisää sitten ja keitä noin minuutti, jotta alkoholi haihtuu.
- Hyvän risoton valmistuksen ydin on riisin ja pieninä määrinä lisättävän kasvisliemen/veden jatkuva sekoittaminen, jotta riisistä alkaa irtautua kermainen liemi ja valmiina lopputulos on tasainen, irtonainen risotto. Siksi myös kaikki valmistelut kannattaa tehdä ennen lieden laittamista päälle! Lisäile jatkuvasti pieniä määriä vettä ja pidä pienellä lämmöllä, jotta seos juuri ja juuri kiehuu. Maistele riisinjyviä ajoittain 10 minuutin kokonaisajasta eteenpäin saadaksesi juuri sinua miellyttävän “al dente” -tuntuman valmiiseen risottoon.
- Keittämistä jatketaan vähän arboriolaadusta riippuen 12-15 minuuttia (kokonaiskypsymisaika on yleensä 15-20 minuuttia), jolloin raastat kermaisuuden lisäämiseksi kohtalaisen määrän parmesaania. Lisää hiukan vettä ja voit pistää timjamia tai rosmariinia mausteeksi makusi mukaan.
- Kun neste on muuttunut kokonaan kermaiseksi, riisinjyvät ovat sopivan “al dente” ja risotto silti irtonaista, sammutat lieden.
- Laita risotto pöytään ja jaa annoksiksi, joiden viereen lisäät ruokailijoille annoksen avocadosuikaleita sekoitettavaksi risoton sekaan. Viime aikoina olen sekoittanut avokadon pilkottuna risottoon ehkä minuutti ennen valmistumista – näin jokainen saa valmiina sen kokoisen annoksen kuin itselle sopii.
Lisukkeeksi vaikkapa sopiva salaattiseos ja tarjolle parmesaania raastettavaksi tai lastuina. Annokseen voit vielä lisätä sitruunaviipaleen, josta voi oman halun mukaan saada annokseen mukaan lisää hapokkuutta.
Maistuu minun suussani mainiolta vaikkapa belgialaisen vehnäoluen tai keveän valkoviinin kera 🙂