Valikko Sulje

Heikot signaalit ja Applen menestys

Yksi strategiasten analyysien lähteistä ovat niin sanotut ‘heikot signaalit’, jotka ennakoivat jotain tulossa olevaa muutosta. Nämä heikot signaalit voivat olla aikaisemmista tapahtumista jollain uudella tavalla eroavia tapahtumia, tai vain asioita, jotka ilmenevät jopa uuden megatrendin edellä. Strategisesta näkökulmasta on tietysti olennaista erottaa, mitkä alkuun yksittäisiltä asioilta näyttävät asiat ovat merkkinä uudesta trendistä, mitkä eivät. Suurin osa heikoista signaaleista on tietysti vain kiehuntaa tai hälyä.

Heikot signaalit tapaavat vahvistua ja toistua yhä useammin, johtaen joskus hyvinkin nopeaan muutokseen tietyn yrityksen kohdalla tai toimialan sisällä. Esimerkiksi Googlen ostaessa yrityksen nimeltä Android oltiin yleisesti harva otti vielä Googlen toimenpidettä vakavana ison muutoksen signaalina. Varsin pian tuli markkinoille kuitenkin kännykkävalmistajille erittäin edullinen käyttöjärjestelmä, joka kytkeytyi pienen Android-yrityksen ulottumattomissa oleviin Googlen muihin palveluihin kuten karttoihin tai YouTube -videojakeluun. Muutamassa vuodessa Android nousi johtavaksi älypuhelinten alustaksi.

Olen seuraillut Applea yrityksenä kiinnostuksella jo 1970-luvulta aina yrityksen alkuajoista, mistä on merkkinä näilläkin sivuilla oleva kuva vuonna 1976 ostamani Popular Electronicsin jutusta ja firman ensimmäisestä tuotteesta – henkilökohtaisen tietokoneen emolevystä nimeltä Apple 1. Pian tuon jälkeen alkoi tapahtua, ja varsinainen läpimurto oli ilman elektroniikkainsinöörin taitoja käyttöön otetettava Apple II. Firma on sittemmin yllättänyt yhä uusilla konsepteilla ja niihin liittyvillä tuotteilla, jotka jokainen tunnistaa: Macintosh, iMac, iTunes ja iPod, MacBook Air, iPhone, iPad… Harva on osannut ennakoida, mitä mullistavaa seuraavaksi tulee, mutta olemme tottuneet Applen yllättävän erinomaisilla uusilla ratkaisuilla.

Aina ei Applekaan ole onnistunut. Selvimpänä isona yrityksenä Macintoshin menestyksen jälkeen kokeiltu kosketusnäyttöinen käsitietokone floppasi täysin 1980-luvun lopulla. Siitä alkoi hurja alamäki, joka jatkui aina siihen asti, kun Steve Jobs tuli takaisin ruoriin.

Näinä aikoina olen jossain määrin huolestuneena seurannut Applen kehitystä Steve Jobsin poismenon jälkeen. Aikaisempiin uuraauurtavien tuotejulkistusten rinnalla varsin vaatimattomilta vaikuttaneiden uusien iPadien ja iPhone 4S:n julkistusten jälkeen vielä viime keväänä firmalla meni upeasti, ja innokkaat käyttäjät pitivät yrityksen toimia täysin oikeina.

Mutta nyt minusta näyttää nousseen esille uusia, vielä melko heikkoja signaaleja, jotka ennakoivat muutosta Applen menestykselle. Heikkoina suunnanmuutoksen ennakoijina pidän vasta julkistettuun iPhone 5:een liittyviä tapahtumia ja asioita.

Ensiksi on syytä todeta, että nykyisin analyytikot ovat yksi merkittävimmistä yritysten pörssiarvoihin vaikuttavista ryhmistä. Uuden iPhonen julkistus oli monille analyytikoille melkoinen pettymys, vaikka se oli monilta osin selvä parannus aikaisempaan versioon. Uunituore tieto ensimmäisen viikonlopun ennätyksellisestä viiden miljoonan iPhone 5:n myynnistä vain syvensi analyytikoiden pettymystä, raportoihan Bloomberg viikonlopun olleen ‘poskettoman huono’ – heidän odotuksensa myynnistä kun oli 6-10 miljoonaa puhelinta.

Analyytikkoja merkittävämpi heikko signaali tulee puhelinbisneksissä kuluttajilta. Hämmästyin aika lailla, kun ihmiset kommentoivat julkistusuutista eri nettimedioissa enimmäkseen negatiiviseen sävyyn. Laskin esimerkiksi, että vielä elokuussa lähes netissä ilmestyvän IT-viikon kommentit ylistivät Applea. iPhonen julkistusuutisen kommentteista varmaan 80% oli negatiivissävytteisiä. Yleensä viimeaikoina tällainen vastaanotto on ollut vain Nokiaan liittyvillä uutisilla!

Netissä myös leviää Applen viime vuosiin nähden täysin uskomattoman laajasti uuden iPhonen karttojen virheet, jotka johtuvat Google Mapsin korvaamisesta TomTomin kartoilla. Strategisesti irtautuminen pääkilpailija Googlen kartoista on varmasti Applelle oikea teko, mutta uudet kartat olisi pitänyt tuoda markkinoille vasta kun ne todella toimivat virheettömästi.

Kuten tämän blogin jutussa jo viime vuoden syyskuun alussa arvelin, Applelta puuttuu Steve Jobs, jossa yhdistyivät loistava ‘ajattelun laatikon ulkopuolelta’ ja tinkimättömän tiukka uusien ratkaisujen toteutuksen ohjaus. Sellaisia ominaisuuksia Applessa puuttui yli vuosikymmenen ajan Steven ollessa firmasta sivussa vuosina 1985-1997, ja tulokset olivat kamalia. Tim Cookista ei ole Steveksi, enkä tiedä onko kenestäkään.

Applen kasvu kyllä jatkuu ja talous on aivan loistavassa kunnossa, mutta epäilen vahvasti, että uusimmat heikot signaalit ennakoivat Applen käännettä alaspäin.

Posted in Bisnes@IT-blogi

Related Posts