Valikko Sulje

Joshua Tree National Parkissa Kaliforniassa

Yksi erikoisimmista käymistäni kansallispuistoista on eteläisen Kalifornian Joshua Tree National Park. Se sijaitsee kahden autiomaan, Colorado Desertin ja Mojave Desertin alueella runsaan 200 kilometrin päässä Los Angelesista kaakkoon. Paikan nimen mukainen erikoisuus on Joshua Tree, joka kasvaa vain näissä kahdessa autiomaassa ja sielläkin oikeastaan vain yli kilometrin korkeudella meren pinnasta. Joshua Tree ei nimestään huolimatta ole edes puu, vaan kuuluu parsakasvehin ja sen lähin sukulainen on samoilla seuduilla kasvava jukka – siksi suomenkielinen nimi onkin joosuankukka!

Joshua Tree National Parkiin pääsee autolla kolmesta eri pisteestä, pohjoisesta läheltä Yucca Valleyn tai Twentynine Palmsin yli kilometrin korkeudella sijaitsevista porteista tai meidän käyttämäämme reittiä kaakosta Interstate 10 -valtatieltä. Ajoimme vuonna 2012 marraskuussa puiston läpi tuolta kaakkoispisteestä – siellä vierailijakeskuksen yksi ystävällinen naispuolinen ranger oli muuten puoliksi intiaani ja puoliksi lappalainen (!) – Yucca Valleyhin. Lähtöpisteemme oli tuolle matkalle Palm Desertin kaupunki puiston länsipuolisen laakson vastakkaisella puolella ja vierailuun kului käytännössä koko päivä.

Ensimmäinen yllättäväkin nähtävyys miltei puiston keskellä oli cholla -kaktusten muodostama “puutarha”, noin kilometrin korkeudella oleva laakso, jossa nämä autiomaan kaktukset kasvoivat jopa parimetrisiksi ja sattuivat juuri kukkimaan. Muutoin hiekanvärinen laakso hohti upeasti keltaisen eri sävyissä!

Alueen keskiosissa on keskellä tasaisia laaksoja suuria kivimuodostelmia, joista paikalliset käyttivät nimityksiä “cyclop” ja “Pee Wee Formation”. Ensin mainitut ovat muodoltaan pyöreitä ja useamman kymmenen metrin korkuisia, jälkimmäiset suurempia ja selvästi kulmikkaampia.

Pian näiden jälkeen alkoivat Joshua Tree -kasvit yleistyä ja reilun kilometrin korkeudella niistä muodostui suuria metsiä. Joshua Tree kerrotaan nimenä olevan varhaisilta alueella käyneiltä mormooneilta, joiden mielestä näiden kasvien haarat osoittivat heille tietä luvattuun maahana. Jos näitä kasveja haluaa luonnossa runsaasti nähdä, Joshua Treen kansallispuisto on ainoa paikka maailmassa.

Puisto rajautuu lännessä noin 20 kilometriä leveään ja 70 kilometriä pitkään Coachella -laaksoon, jonka itäreunalla kohoavat noin puolitoistakilometriset ja kuulemma pari miljardia vuotta vanhat Little San Bernardino -vuoret. Laakson vastakkaisella puolella kohoavat San Jacinto -vuoret ovat korkeammat ja “vain” pari miljoonaa vuotta vanhat. Joshua Tree kansallispuiston korkeimmalta näköalapaikalta vähän yli 1,5 kilometrin korkeudesta näkee hienosti oikeastaan koko laakson ja sen halkaisevan St Andreasin siirroksen muodostamat mäet sekä vastakkaisella puolella olevat “erämaakaupungit”, joista tunnetuin lienee meidän talvinen oleskelupaikkamme Palm Springs.

Oheiset kuvat antanevat tästä erilaisesta kansallispuistosta vähän enemmän tietoa ja lisätietoa löydät joko Wikipediasta tai Joshua Tree National Parkin virallisilta sivuilta.

Posted in Juttua kansallispuistoista, Matka-blogi

Related Posts