Valikko Sulje

Mitä Suomi saa Microsoftin Nokia-ostoksesta?

Moni on kysellyt, mitä hyvää Microsoft Suomelle tuottaa, kun Nokian matkapuhelinbisnes siirtyy heidän omistukseensa. Ainakin tietotekniikka-alalla ja varsinkin Microsoftin kumppanikentässä tältä yritysjärjestelyltä uskotaan tulevan meille paljon hyvää. Vaan seuraako tuosta kaupasta hyvää vai mitä siitä seuraa? Tässä joitakin omia pohdiskelujani, hiukan toistenkin ajatuksilla höystäen.

Ihan ensimmäisenä on todettava lähes varma positiivinen vaikutus. Microsoftin ansiosta Suomeen jää varsin terve Nokia, jolla on kaikki mahdollisuudet pärjätä monta vuotta ilman suuria riskejä. Karttapalvelu HERE voi jopa työllistää suomalaisia lisää, samoin monet patenttisalkkuun kuuluvat ideat. Jopa Talouselämä lehti kuittaa 11.10.2013 ilmestyneessä numerossaan tämän hyödyn otsikolla “Pahin riski hävisi”.

Toinen Microsoftin suhteellisen varma hyöty syntyy kaupan julkistuksen yhteydessä ilmoitetusta parin sadan miljoonan investoinnilla pystytettävästä palvelukeskuksesta. Tuollainen laitos työllistäneen Googlen Haminaan pystyttämän vastaavan laitoksen tapaan parisataa ihmistä ja on pystyssä varmaan useita vuosia. Itse en sen sijaan ymmärrä, miten tällainen palvelukeskus toisi jotain merkittäviä hyötyjä esimerkiksi Microsoftin kumppaneina toimiville ohjelmistoyrityksille. Palvelukeskus kun on vain nykyaikainen pitkälle automatisoitu teollisuuslaitos, jolla ei ole kotimaassa juurikaan muita alihankkijoita kuin energiayhtiöt. Eihän Googlenkaan palvelukeskus Suomessa ohjelmistokehitykseen ole vaikuttanut. Toki Microsoftin palvelukeskus tuo oman lisänsä muidenkin mahdollisten toimijoiden investointeja ajatellen, ehkä esimerkiksi Twitterin.

Sen sijaan Microsoftin ostaman Nokian puhelinbisneksen pohjalta mahdolliset seuraukset Suomeen voivat kääntyä suuriksi hyödyiksi tai pahaksi pettymykseksi – tai jotain siltä väliltä. Seuraamuksiin vaikuttavat olennaisimmin Windows Phonen ja sitä kautta myös Microsoftin puhelinten tuleva menestys älypuhelimissa ja toisaalta Microsoftin intressit mobiililaitteiden ohjelmisto- ja laitekehityksessä.

Tuoreessa Teknikka&Talous lehdessä on juttu, jonka päätelmänä on: Microsoft ratkaisee Suomen T&K:n suunnan. Ytimenä on Microsoftin Windows Phone -puhelinten onnistuminen markkinoilla. Microsoft itsehän on ilmoittanut kaupan tavoitteena olevan 15 prosentin markkinaosuus vuonna 2018 eli noin viidessä vuodessa. Mutta teknologiateollisuuden johtaja Jukka Viitasaari toteaa jutussa, että “Windowsin osuuden pitää nousta (älypuhelimissa) PARISSA vuodessa 15-20 prosenttiin. Jos näin ei käy, Microsoftin Suomen työpaikat ovat huteralla pohjalla”. Monet asiantuntijat ovat samaa mieltä Viitasaaren kanssa.

Vaikka Windows Phone saavuttaisikin esimerkiksi 15 prosentin markkinaosuuden, ei ole mitään takeita, että edes Nokialta kaupassa siirtyvät 4700 suomalaista työpaikkaa säilyvät. Windows Phonen markkinaosuuden nosto parissaMicrosoftin mukaan kun kauppa mahdollistamaa “600 miljoonan dollarin synergiaedut 18 kuukauden kuluessa kaupan sulkemisesta”. Noin suuret synergiaedut tarkoittavat melko varmasti sitä, että ainakin osa Nokian puhelinbisneksen 4700 suomalaisesta työpaikasta saattaa hävitä, kun Microsoft yhdistää esimerkiksi käyttöjärjestelmää lähellä olevan nokialaisen puhelinsoftakehityksen Windows Phone -käyttöjärjestelmäkehitykseen, jota ei toistaiseksi Suomessa ole ollenkaan tehty.

Microsoft itse uskoo, että heidän markkinointimuskelinsa saavat aikaan entistä kovemman Windows Phone -järjestelmää hyödyntävän kasvun. Entä jos parin vuoden kuluessa ei tulekaan mitään merkittäviä uusia Lumia-laitteita, esimerkiksi Microsoftin puuttuessa “väärin” laitteiden suunnitteluun ja toteutukseen? Silloinhan käy niin, että kuluttajat ostavat entiseen tapaansa iPhoneja ja Android-puhelimia.

Menestyvä yrityskulttuuri jyrää aina parhaatkin strategiat ja vielä helpommin erilaiset operatiiviset aikomukset. Microsoft on juuriaan myöten ohjelmistoyhtiö, mikä muodostaakin suurimman riskin Windows Phonen markkinaosuustavoitteen kasvattamisessa. Windows Phonen levittämiseksi nimenomaan laitteet on saatava nyt ja erityisesti lähivuosina vetoamaan kuluttajiin, muuten ei ohjelmistoillekaan ole kysyntää. Valitettavasti Microsoft on laitevalmistajana ihan toisessa luokassa kuin pahimmat kilpailijat Apple ja Samsung, joilla kummallakin on pitkä perinne huippuluokan kuluttajille suunnattujen laitteiden suunnittelijoina ja valmistajana. Erityisesti kuluttajiin vetoavien mobiililaitteiden design, suunnittelu ja valmistus ovat sellaista, mitä Microsoft ei oikeasti osaa lainkaan ja voi siksi tärvätä pelkästään laitebisnekseen sopimattomia johtamisperiaatteitansa soveltaen Nokia-ostoksensa.

Siksi meidän kaikkien suomalaisten on vakuutettava Microsoft, että parasta heille on antaa ex-Nokian puhelinlaiteammattilaisten hoitaa hommansa! Siitä seuraa pelkästään hyvää niin Microsoftille kuin suomalaisille Microsoft-pohjaisille ohjelmistobisneksille.

Posted in Bisnes@IT-blogi

Related Posts