Valikko Sulje

Miten Microsoftin yrityskulttuuri taipuu puhelinbisnekseen?

Edellisessä blogijutussani pohdin Applen ja Nokian yrityskulttuurin muuttumisen pakkoa. Nokia rysäyttääkin kerralla kulttuurinsa uusiksi sovittuaan puhelinbisneksensä myynnistä Microsoftille. Paljon on tuota kauppaa kommentoitu suurin piirtein jokaisessa lehdessä, median nettisivustolla, televisiossa ja radiossa sekä tuhansissa blogeissa. En tässä jutussa aio kommentoida sen paremmin itse kauppaa, sen hintaa kuin perustelujakaan. Sen sijaan pohdin kaupasta seuraavia yrityskulttuurin muuttumishaasteita erityisesti Microsoftissa.

Hyvin monet analyytikot epäilevät Microsoftin kykyä saada Nokialta hankittu kännykkäbisnes kukoistamaan ja niin epäilen minäkin. Ei niin, etteikö Microsoftilla olisi rutkasti kokemusta kuluttajakaupasta, mutta ongelmana on nimenomaan kännykkäbisnes, joka on ytimeltään laitevalmistusta sekä laitteiden myyntiä yrityksille ja kuluttajille. Xbox on kaiketi Microsoftin menestynein laitteita sisältävä bisnes, mutta ei Microsoft siinäkään pelkillä laitteilla ole tottunut voittoja takomaan. Näppäimistöjä ja hiiriä Microsoft toki on myös myynyt, mutta kyse on firman mittakaavassa nappikaupasta.

Microsoftin yrityskulttuurin ydin on koko sen historian ajan ollut softalla menestyminen kovalla kilpailulla ja usein tuomalla toisten kehittämät ideat omiin ohjelmiinsa. Bill Gatesin voi sanoa ylipäätään luoneen koko ohjelmistobisneksen, sillä ennen Microsoftia ohjelmistot olivat vain laitekaupan kylkiäisiä. Nyt hankitussa kännykkäkaupassa tilanne on sama kuin ohjelmistoilla ennen Microsoftia: myy laite, ohjelmistot tulevat sen mukana ja ainoastaan sen mahdollistamana. Siksi Microsoft ei ole koskaan pyrkinyt PC-valmistukseen ja tarttui tablettienkin valmistukseen huonoin seurauksin.

Microsoft on ilmaissut, että tarkoituksena on saada ostettu kännykkäbisnes nopeasti kannattavaksi ja aikaisempaa nopeampaan kasvuun. Mutta vuosikymmeniä menestystä tuottanut yrityskulttuuri tuppaa isossa firmassa vähitellen siirtymään myös täysin toisenlaista kulttuuria tarvitseviin bisneksiin. Otan muutaman esimerkin.

Kannattavuuden parantamiseksi on laskettava kuluja ja nostettava liikevaihtoa. Kännykän valmistuskulut tietysti pienenevät Microsoftilla jo siksi, että Windows Phone tulee kännyköihin sisään lähes ilmaiseksi verrattuna Nokian hankintahintoihin.  Varmasti pian todetaan myös, että puhelimia ei kannata itse valmistaa ollenkaan (eiväthän Apple ja Googlekaan sitä tee!) ja valmistus ulkoistetaan kokonaan. Pian ei laitevalmistuksesta ole itsellä mitään käytännön osaamista eikä varsinkaan halpoja puhelimia pystytä ehkä tuottamaan ollenkaan. Kyse on mitä suurimmassa määrin entisen nokialaisen kulttuurin muutoksesta, eivätkä parhaat ihmiset varmaan tuohon muutoksen lähde, vaan vaihtavat työpaikkaa.

Liikevaihtoa saadaan tietysti lisää myymällä paljon lisää hyvänhintaisia puhelimia sekä niille ohjelmia ja palveluita. Kun puhelimen mukana tulevat “ilmaiseksi” keskeiset perusohjelmat, tuloja on saatava muilla keinoin. Minusta ainoa mahdollisuus saada ohjelmistoista kunnon tulot kännykkäbisneksissä on kerätä provisiot kolmannen osapuolten sovelluksista omassa nettikaupassa, eikä suoraan omia ohjelmia myyden. Sitä varten Marketplace on pian saatava sovelluksiltaan ja käyttäjämääriltään yhtä kattavaksi kuin AppStore ja Google Play, muuten kolmannet osapuolet eivät ole kiinnostuneita sovellusten kehittämisestä nimenomaan Microsoftin alustalle. Vertailun vuoksi: AppStoressa iPhone-asiakkaita on laskennallisesti noin 400 miljoonaa, Google Playssa paljon enemmän.

Lumioita on tähän mennessä myyty yhteensä ehkä noin 30 miljoonaa kappaletta, viimeksi raportoidulla kvartaalilla noin seitsemän miljoonaa. Microsoftin pitäisi saada myyntimäärät kvartaaleittain likimain kymmenkertaistua, jotta ohjelmistokehittäjät kiinnoistusivat kehittämään ja kauppaamaan ohjelmiaan Marketplacessa. Noihin volyymeihin päästäkseen Microsoftin olisi varmasti poljettava Lumioiden hinnat todella alas, mikä romuttaisi liikevaihdon kasvatuksen puhelinmyynnillä. Eikä volyymin riittävä kasvatus edes hintoja dumppaamalla olisi sekään kovin todennäköistä. Puhelinten myynti kannattamattomasti on joka tapauksessa varmasti perinteisen nokialaisen kulttuurin vastaista – kukapa kännykkäbisneksestä menestystä hakeva sellaisessa haluaa olla mukana!

Microsoftilla on siis vaihtoehtoja ostettavan kännykkäbisneksensä kanssa: säilytetään kännykkäbisneksessä sen oma yrityskulttuuri ja tyydytään maltilliseen, kannattavaan kasvuun tai pyritään luomaan kännyköillä kuluttajille edullinen alusta hyvin kannattavan ohjelmistobisneksen tekemiseksi samalla romuttaen kännykkäbisneksen vallitseva oma kulttuuri. Ensimmäinen vaihtoehto ei varmaan ole Microsoftin mieleen, mutta toisen vaihtoehdon kanssa ei onnistuta ehkä niinkään hyvin.

Posted in Bisnes@IT-blogi

Related Posts