Valikko Sulje

Netin tyhmistävä vaikutus

Olen varsin innokas netin ja sosiaalisen median käyttäjä. Sähköposti on tietysti työtä varten ja yksityisestikin olen perustanut itselleni pari postilaatikkoa, joista toinen näitä tiirikainen.eu -sivuja varten. Olen päivittäin Facebookissa, LinkedInissä ja Google plussassa, mutta Twitteriin kirjauduin jo pari vuotta sitten, enkä jaksanut innostua koko ideasta.

Nyt tuntuu, että mitä enemmän aikaa käytän netissä, sitä tyhmemmäksi alan itseni tuntea. Syy on siinä, että erilaista tietoa tulvii sosiaalisessa mediassa ja kännykkäni Hesarin uutissyötteessä sitä tahtia, että mitään en ehdi kunnolla edes lukea – saati sitten miettiä ajatuksella. Ehkä olen tosiaan tyhmä, tai vain liian vanha ja hidas, vaikka pikalukutekniikan opiskelinkin jo 1960-luvulla.

Moni kannustaa minuakin olemaan aktiivinen, mutta tuskin pystyn useammin kuin kerran viikossa – jos niinkään usein – kirjoittamaan mitään oikeasti itse miettimääni sisältöä. Minulle yksi aktiivisuuden laji on kuitenkin päivittäinen Hesarin luku ajan ilmiöiden syvempää perehtymistä varten, eikä netti ainakaan vielä tätä tarvetta ole poistanut. Ja hyvä kirja joko viihteeksi tai välillä ihan asiasta on sekin mukava. Ajatuksella ja tunteella lukeminen vie ainakin minulta vielä joskus tuntejakin päivästä. Ja aikaa pitäisi jäädä vielä valokuvauksellekin, ja sehän vie kaiken ajan, mitä vain onnistuu asiaan irrottamaan.

Niinpä tuntuu, että minun on jotenkin keksittävä, miten erityisesti sosiaalisen median seurantaa pitäisi tehostaa, ettei kaikki aika mene täysin tyhmänä erilaisten syötteiden vilkuiluun.

Ratkaisuksi turhan viestitulvan tehokkaaseen suodatukseen ei käy kaikkien mahdollisten syötteiden kokoaminen yhteen paikkaan. Siitä kun seuraisi niin mahdoton jatkuva viestivirta, että pitäisi varmasti panna näyttö pimeäksi.

Eikä oikein tunnut mielekkäältä siirtyä vain yhteen sosiaaliseen mediaankaan: LinkedInissä ovat ne ihmiset ja ryhmät, jotka liike-elämän ja toimintaympäristön kannalta kiinnostavat, Facebookissa taas ne henkilökohtaiset tuttavat, joiden kanssa on mukava pitää yhteyttä enemmänkin perinteisen pienpuhelun (siis small talk) ja yhteisten kiinnostusten näkökulmista. Google+ antaa mahdollisuuden Twitterin tapaan seurata melkein ketä tahansa, mutta siitähän sekava tiedonvirta vain lisääntyy.

En ole netin tietotulvan hallintaan oikein mitään kunnollista ratkaisua keksinyt, mutta ehkä sen joku ystävällinen sielu voisi minulle neuvoa. Tuntuu myös, että muillakin on tämä ongelma – eikä ihan mykäksikään viitsisi netissä kaverien ja tuttujen kanssa ruveta. Ratkaisua odotellessa putkahtelen netin palveluihin ja tölväisen satunnaisesti omia ajatuksiani ilmoille.

Posted in Bisnes@IT-blogi

Related Posts