Valikko Sulje

Nokian johdon oudot sanat

Helsingin Sanomat julkaisi pian Nokian suuren irtisanomisilmoituksen ja tulosvaroituksen jälkeen toimitusjohtajan Steven Elopin haastattelun, jossa hän kertoi uuden johtokunnan miettineen näitä asioita pari päivää yhdessä. Samalla eri johtoryhmän jäsenet kuvasivat tuntojaan Nokiaa ajatellen kukin yhdellä sanalla. Johdon käyttämiin sanoihin sisältyivät ainakin rakkaus, intohimo, kuluttaja, sitoutuminen, tulos ja Elopin itsensä suosima menestys.

Minussa Nokian johdon käyttämät sanat herättivat paljon kysymysmerkkejä ja ihmetystäkin. Lista on minusta kovin yksipuolinen ja kuvannee nokialaisten asenteita tai uskomuksia laajemminkin. Ihmettelen erityisesti, mitä sanoja listalta puuttuu.

Muutama täsmennys näihin reaktioihini on kaiketi paikallaan.

Ensinnäkin koko lista on minusta erittäin voimakkaasti sisäänpäin kääntynyt. Rakkaus tarkoittaa rakkautta muotoiluun ja tuleviin tuotteisiin – siis Nokian itsensä luomuksiin. Tulos ja menestys ovat oikeastaan itsestäänselvyyksiä missä tahansa yrityksessä, mutta ne ovat minun lisäkseni myös monien liikkeenjohdon oppien mukaan seurauksia hyvistä saavutuksista markkinoilla pikemminkin kuin pyrkimyksiä sinänsä. Intohimo on hyväksi, kunhan se kohdistuu oikeisiin asioihin, eikä esimerkiksi vain intohimoiseen kulukontrolliin 🙂

Pahiten korvaani särähtää listan sana kuluttaja. Kaikkihan tietävät, että Nokia tekee pääosin kuluttajatuotteita, joten sana voisi tätä kautta olla perusteltavissa. Mutta itse en ainakaan halua olla minkään yrityksen kuluttaja, asiakas voisin olla, jos yrityksellä olisi minulle jotain hyvää tarjottavana.

Ainakin Hesarissa mainitulta listalta puuttuu kokonaan asiakas, ja vielä selvemmin sieltä puuttuu ihminen yleensäkin. Tämä saa miettimään yhdessä tuon sanan “kuluttaja” kanssa, miten mekaanisesti Nokian johto näyttää ajattelevan ihmisistä yleensäkin: he ovat firman tuotteiden kuluttajia tai firman pyörityksen resursseja, eivät mitään muuta.

Listalta puuttuu ylipäätään kaikki vinkit siitä, että Nokia pyrkisi joskus tulevaisuudessa jotenkin ilahduttamaan ihmisiä: asiakkaita, omaa henkilöstöään tai omistajiaan. Onkohan tämä oikeasti ihan totta? Eikö Nokian uudessa johdossa olla lainkaan kiinnostuneita ihmisistä?

Nokian puhelinten uskollisena käyttäjänä jään odottamaan, josko Nokian johto edes ihan lähitulevaisuudessa miettisi jotain meidän ihmistenkin iloksi tai jopa hyödyksi. Listan antaman voimakkaasti sisäänpäin katsovan näkökulman lisäksi firmalla on ihan välttämättä oltava näkemys ihmisistä firman asiakkaina, omistajana ja omana henkilöstönä. Jos tällaisia näkemyksiä ei tule, kuka mistään Nokian jutuista enää jaksaa innostua?

Posted in Ajankohtaista, Bisnes@IT-blogi

Related Posts