Valikko Sulje

Onnea 30-vuotissyntymäpäivälle, IBM PC!

12.8.2011 tuli kuluneeksi 30 vuotta IBM PC:n julkistamisesta Yhdysvalloissa, meille Suomeenhan kone tuli vasta pari vuotta myöhemmin. Minulle tuo merkkipäivä tuo mieleen oman työympäristöni ja silloiset ATK-osastot, kuten termi kuului.

Apple oli tullut mukaan mikrotietokoneisiin jo vuonna 1976, jolloin julkistettin Apple 1. Kyseessä oli nykytermein vain mikrotietokoneen emolevy “PC Board”, kuten Popular Electronics -lehti tällaiset laitteet tyypitteli. Kuvia tuon ajan tarjonnasta löytyy sivulta vanhaa tietotekniikkaa.

Innokkaat Stevet (Jobs ja Wozniak) saivat nopeasti kokemusta tämäntyyppisistä laitteista ja julkistivat pian hyvin menestyneen Apple II:n, johon oli saatavilla myös bisnesmaailmassa ovet avannut VisiCalc. Vuotta ennen IBM PC-1:tä markkinoille oli tullut Apple III, joka alkuun koettiin epäluotettavaksi, mutta niin vain tällainen kone oli silloisen työnantajani laskentaosastollekin hankittu. Laskentakonomit kun olivat aivan innoissaan VisiCalcista: vihdoinkin voimme itse tehdä jotain uutta tietokoneilla ilman, että tarvitsee rukoilla ja odotella jotain ATK-osastolta!

IBM PC-1 muutti pelin täysin oikeastaan kahdesta syystä. Ensinnäkin ATK-osastojen oli pakko noteerata tämä laite sillä siihen aikaan oli sanontana: “jos valitset IBM:n, et valitse yrityksessä väärin”. Toinen merkittävä syy oli Microsoft, josta tuli nopeasti IBM PC:n myöt mikrotietokoneiden kehityksen keskeinen ajovoima. Microsoftilta PC-1:ssä oli mukana Basic-tulkki ja käyttöjärjestelmä PC-DOS.

Microsoftille pääseminen IBM:n mikrojen hovihankkijaksi ei riittänyt, vaan ohjelmien jakelulle tarvittiin monen valmistajan laitekanta. Julkisuudessa ei ole paljon puhuttu, että Microsoft oli käynnistämässä yritystä, joka tuotti IBM PC:n klooneille sellaisen BIOSin, joka ei rikkonut IBM:n patentteja. Tekniikkana oli “reverse engineering”  ja BIOS-kehittäjä tunnetaan nimelle Phoenix. Kloonimikrojen ansiosta markkinat moninkertaistuivat nopeasti ja usein on – minusta jopa oikein – sanottu Bill Gatesin käynnistäneen ohjelmistoteollisuuden.

Aika ihmeellistä, miten vähän ihmiset ja yritykset ovat muuttuneet noista ajoista. Nythän puhutaan kuluttajavetoisesta kehityksestä, mutta sitähän teknologian kehitys on pohjimmiltaan ollut mikrotietokoneiden alusta asti. Yritykset tulivat silloin kuluttajien perässä, kuten tulevat nytkin. Tarvitaan markkinoiden siirtyminen kovaan kasvuvaiheeseen ennen kuin olemassa olevat suuret yritykset lähtevät kehitystyöhön mukaan. Ihan kuten IBM julkistaessaan PC-1:n.

Posted in Bisnes@IT-blogi

Related Posts